Historisk arkiv

Omorganisering av Statens pensjonskasse skal vurderes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr: 41/99
Dato: 26.09.99

Omorganisering av Statens pensjonskasse skal vurderes

Statens pensjonskasse fungerer ikke godt nok, mener arbeids- og administrasjonsminister Laila Dåvøy. Et utvalg som skal vurdere en omorganisering av pensjonskassen (SPK) og foreslå forbedringstiltak vil bli oppnevnt i nær framtid. I tillegg til å vurdere hvordan SPK bør styres og organiseres i framtida, skal utvalget utrede nye finansieringsmodeller og hvordan pensjonskassens produkter kan tilpasses forslaget til lov om foretakspensjon.

- Det er et stort behov for omstilling i Statens pensjonskasse, derfor er det viktig at utvalget arbeider raskt. Målet er at hovedkonklusjonene skal foreligge innen utgangen av året, og at endringene som vedtas skal kunne gjennomføres innenfor en tidramme på ett år, sier statsråd Dåvøy.

Det er store utfordringer som møter Statens pensjonskasse i årene som kommer, påpeker Dåvøy. Eldrebølgen vil medføre at SPK får nesten en fordobling av antallet pensjonister de neste 15 årene, fra 170.000 til 300.000, og arbeidsoppgavene vil øke tilsvarende. Nye generasjoner medlemmer og pensjonister vil stille helt andre krav til informasjon og service. Også strukturendringer i offentlig sektor og endringene på det private pensjonsområdet vil måtte medføre endringer i SPK og i den statlige pensjonspolitikken, mener statsråden.

Statens pensjonskasse er landets største tjenestepensjonsordning. Om lag 650.000 medlemmer har rettigheter i SPK til en verdi av om lag 145 milliarder kroner. Det er staten som garanterer for disse rettighetene.

Lagt inn 27. juli 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen