Historisk arkiv

Problematisk innkjøring av VVS-systemene på Rikshospitalet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr: 42/99
29.07.99

Problematisk innkjøring av VVS-systemene på Rikshospitalet

Problemer i forbindelse med oppstart og innkjøring av VVS-systemene i det nye Rikshospitalet er hovedårsaken til at det har oppstått ny usikkerhet om når sykehuset kan tas i bruk. Dette går fram av redegjørelsen som arbeids- og administrasjonsminister Laila Dåvøy mottok fra Statsbygg onsdag. Problemene gjelder først og fremst anleggene for luftkjøling, gass/trykkluft og damp.

Luftkjøleanlegget har vært drevet i flere uker, men oppstartsproblemene har vært betydelige. Problemene som er avdekket har medført behov for modifikasjonsarbeider som Statsbygg har satt i verk. Statsbygg mener at de største problemene nå er løst. Imidlertid må anlegget ha vist seg stabilt over en tre ukers periode, fram til midten av august, før Statsbygg mener det er dokumentert at det er stabilt nok.

Sentralanlegget for trykkluft og medisinske gasser er ferdigstilt av entreprenørene. Etter grundig gjennomgang, kontroll og testing av rette godkjenningsinstans fikk Statsbygg 9. juli en liste over mangler ved anlegget. Utbedring av manglene pågår. Statsbygg mener godkjenning kan skje innen 15. august, men påpeker at erfaringene tilsier en viss usikkerhet også om denne datoen.

Etter ulykken med dampanlegget 23. februar er det utført omfattende utbedringer av anlegget. Trass i at anlegget tidligere var godkjent av rette godkjenningsmyndighet, har det vist seg nødvendig med nye utbedringer. Til tross for restarbeider har anlegget vært drevet i flere uker, men Statsbygg kan per i dag ikke dokumentere at den nødvendige stabiliteten er oppnådd.

Statsbygg påpeker at valg av prosjektmodell med beslutninger om organisering og entreprisedeling gjøres tidlig i ethvert byggeprosjekt. Valgene får konsekvenser i hele prosjektets levetid og for de risikoer som er knyttet til prosjektet. Den entreprisemodellen som er valgt gjør at det for ett teknisk system kan være mange entreprenører og leverandører involvert. Dette har ført til en god del samordningsproblemer i forbindelse med ferdiggjøring og oppstart av enkelte systemer, og oppgis å være en av flere årsaker til problemene som har oppstått.

Statsbygg påpeker at disse problemene gjør at starttidspunktet for flytteprosessen må justeres. Det er imidlertid opp til Rikshospitalet å vurdere om hovedflyttingen, som er planlagt til 21. november, må utsettes. Rikshospitalets styre skal vurdere spørsmålet 4. august.

Forsinkelsene og de mangler og feil som er avdekket fører til merkostnader. Likeledes blir Intervensjonssenteret og Ex-vivo-laboratorier noe dyrere enn beregnet. Statsbygg vil snarest vurdere størrelsen på merkostnadene og vil legge dette fram for departementet om kort tid.

- Det er svært beklagelig dersom innflyttingen av Rikshospitalet må utsettes, sier arbeids- og administrasjonsminister Laila Dåvøy. - Jeg vil i det lengste håpe at dette kan unngås. Uansett er det svært viktig at sykehuset kan tas i bruk snarest mulig. Jeg vil legge stor vekt på å få en grundig og uavhengig evaluering av hele planleggings- og byggeprosessen, slik at det kan trekkes viktig lærdom for organiseringen av store offentlige byggeprosjekter i framtida, sier Dåvøy. Hun legger til at Stortinget vil få en redegjørelse på en egnet måte.

Lagt inn 30. juli 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen