Historisk arkiv

Regjeringen valgte Nettverk Fornebu for etablering av et IT- og kunnskapssenter på Fornebu

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 64/99
Dato: 16.12.1999

Regjeringen valgte Nettverk Fornebu for etablering av et IT- og kunnskapssenter på Fornebu

Regjeringen anbefaler at staten velger Nettverk Fornebu som samarbeidspartner i etableringen av et IT- og kunnskapssenter på Fornebu. Regjeringen vil i statsråd fredag legge fram en stortingsproposisjon om sluttforhandlingene om etablering av IT- og kunnskapssenteret.

- Regjeringen har lagt vesentlig vekt på innflytelse, organisering, økonomi og risiko, sa Dåvøy da hun presenterte resultatet av sluttforhandlingene om etterbruken av Fornebu på en pressekonferanse torsdag.

Regjeringen mener 316 dekar med god margin er et stort nok areal til at en kan etablere et faglig godt IT- og kunnskapssenter. Dette synet støttes både av de IT-sakkyndige i forhandlingsdelegasjonen, av den oppnevnte referansegruppen og av Spjøtvoll-utvalget som utredet saken i forkant av forhandlingene. I dette ligger også at Regjeringen ikke ser det som nødvendig med en betydelig andel boliger for å skape et funksjonelt og godt IT- og kunnskapssenter. Dåvøy understrekte imidlertid at det også innenfor en ramme på 316 dekar blir plass til en god del boliger.

- Interessenten som velges må primært være opptatt av å utvikle IT- og kunnskapssentret, og ikke være for mye fokusert på utvikling av et eiendomsprosjekt, sa Dåvøy.

Dåvøy framhevde at det kun er i avtalen med Nettverk Fornebu at staten er sikret en langsiktig innflytelse i de policy-skapende organene for prosjektet. Her ivaretas også de nasjonale og regionale samfunnsmessige interesser som ligger til grunn for Regjeringens politikk. Regjeringen ser det som fordelaktig at visjon og eiendomsinteresser kan samles i ett selskap.

Konkurrenten IT Fornebu Technoport har en todelt selskapsstruktur, med ett visjonsselskap og ett eiendomsselskap. Forholdet mellom disse selskapene er regulert i en oppsigelig samarbeidsavtale. Etter Regjeringens vurdering kan en slik organisering gå på bekostning av visjon og faglig utvikling av senteret.

Regjeringen har også vektlagt at en avtale med Nettverk Fornebu krever vesentlig lavere økonomiske bidrag fra statens side enn en avtale med den andre interessenten. Samlet sett gir Nettverk Fornebus opplegg derfor en redusert risiko i forhold til konseptet til IT Fornebu Technoport. Opplegget til Nettverk Fornebu viser en noe høyere nåverdi enn det andre konseptet, og eierselskapene bak NF vil bidra med et større innskudd i forsknings- og utdanningsvirksomheten i senteret.

Gjennom de avsluttende forhandlingene med IT Fornebu Technoport og Nettverk Fornebu AS er det forhandlet fram et sett avtaler med hver. Disse avtalene har vært grunnlaget for Regjeringens beslutning om hvem staten bør inngå avtale med, sammen med innstillingene fra forhandlingsdelegasjonen og referansegruppen, interessentenes tilbud og takstrapporten om Fornebu-eiendommene.

Avtalene samt innstillingene fra forhandlingsdelegasjonen og fra referansegruppen vil bli offentliggjort samtidig med proposisjonen fredag 17.12.99


Kontaktperson:
Underdir. Oskar Petter Jensrud, tlf 2224 4652, prv. 6132 3814 / 9010 2141

Lagt inn 16. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen