Historisk arkiv

Regulerte husleier i Oslo og Trondheim kan økes med inntil 20 prosent fra nyttår.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr: 61/99
Dato: 9. desember 1999

Regulerte husleier i Oslo og Trondheim kan økes med inntil 20 prosent fra nyttår.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet har vedtatt at lovlige leie for privateide førkrigsboliger i Oslo og Trondheim kan økes med inntil 20 prosent. Vedtaket gjelder et begrenset antall boliger som er regulert etter kapittel II i husleiereguleringsloven. En eventuell husleieøking kan skje fra 1. januar 2000.

Stortinget vedtok den 26. mars ny husleielov som trer i kraft fra årsskiftet. Samtidig ble det besluttet at prisreguleringen for privateide, umøblerte førkrigsboliger i kommunene Trondheim og Oslo gradvis skal avvikles i løpet av en 10-års periode. Vedtaket om økt maksimalsats for husleie er et ledd i avviklingen av reguleringen. For å oppfylle forutsetningen om at vanlig leienivå skal være nådd når husleiereguleringsloven endelig oppheves 1. januar 2010, har Stortinget forutsatt at de årlige tilleggene må ligge mellom 10 og 20 prosent.

Ordningen omfatter ca. 12.000 boliger i Oslo og ca. 2000 boliger i Trondheim. Bestemmelsene ble vedtatt i forbindelse med utbruddet av siste krig og omfatter derfor kun boliger bygget før 8. april 1940. Når den generelle prisreguleringen i dag kun omfatter Oslo og Trondheim, skyldes det at departementet etter forslag fra de andre kommuner har unntatt disse fra lovens virkeområde.

Andre husleieforhold enn de ovennevnte reguleres i utgangspunktet av husleieloven av 1939 og den nye husleieloven. Det vil om kort tid foreligge et informasjonshefte fra Kommunal- og regionaldepartementet og Arbeids- og administrasjonsdepartementet om den nye husleieloven og avviklingen av husleiereguleringsloven.

Satsene for tillegget til høyeste lovlige leie som utleier i visse tilfeller kan innkreve for utført indre og ytre vedlikehold, blir i 2000 stående uendret på 7 kroner per netto kvm. boligflate.


Kontaktpersoner:
Rådgiver Karin Kilset og
Avdelingsdirektør Steinar Undrum
Tlf. 22 24 47 81

Lagt inn 10. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen