Historisk arkiv

Statens år 2000-arbeid i rute foran nyttår

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr: 59/99
Dato: 17.11.99

Statens år 2000-arbeid i rute foran nyttår

Den siste gjennomgangen av statens år 2000- arbeid før nyttår viser at flere etater allerede har erfart dataproblemer i egen virksomhet.

- Ingen av feilene er alvorlige, og kun fire etater sier at feilen var slik at den hadde en kortvarig negativ innvirkning for etatens kunder. Kartleggingen bekrefter at vi framdriften er god. Vi regner med at år 2000-problemer vil oppleves som ”sand i maskineriet” for enkelte etater både før, under og etter nyttårsovergangen, uten nevneverdige konsekvenser for kundene, sier arbeids- og administrasjonsminister Laila Dåvøy.

Ifølge kartleggingen som Arbeids- og administrasjonsdepartementet har foretatt blant rundt 200 statlige etater har tredve etater allerede erfart år 2000-feil.

- De mest alvorlige feil som er avdekket i undersøkelsen er for eksempel opplysninger i personalsystemer som måtte justeres, og midlertidige problemer med e-post. Dette er i tråd med hva vi har forventet, og vi har liten tro på det store ”smellet” ved selve nyttårsovergangen, understreker arbeids- og administrasjonsminister Laila Dåvøy.

Rundt regnet 3 av 4 statlige virksomheter er nå ferdig med, eller inne i sluttfasen av sine år 2000-prosjekter. 1 av 4 holder på med programkonvertering og testing. Så godt som alle etater har aktiviteter for å håndtere år 2000-problemet.

Ca 70 prosent av etatene har eller er i ferd med å få beredskapsplaner på plass, litt avhengig av hvor kritisk virksomheten er og hva slags beredskap det er snakk om. Nær 70 prosent av alle etatene vil komme til å ha en særskilt beredskap for selve nyttårsovergangen.

- Vi foretok denne ekstraordinære sjekken av status for å se om fremdrift og beredskap er godt ivaretatt, spesielt for de mest kritiske delene av statsforvaltningen. Nå ser vi at svært mye har falt på plass siden juli. For meg er det avgjørende at store og kritiske etater som Jernbaneverket, Luftfartsverket og Arbeidsmarkedsetaten som nå så å si er ferdige med år 2000-arbeidet. Disse ligger også best an i beredskapsplanleggingen på området, sier statsråd Dåvøy.

Kontakt for nærmere opplysninger: Prosjektleder Hans Christian Holte, tlf. 2224 4614.

Lagt inn 17. november 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen