Historisk arkiv

Stortingsproposisjon om utvidelse av kostnadsrammen for Nytt Rikshospital

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr: 6/99
Sperrefrist: 18.02.1999 kl.14.30

Stortingsproposisjon om utvidelse av kostnadsrammen for Nytt Rikshospital

I statsråd i dag ble det vedtatt å fremme en St prp om utvidelse av kostnadsrammen for Nytt Rikshospital (St prp nr 37 for 1998-99). En samlet gjennomgang av byggeprosjektet viser en sluttkostnad på 5 066 millioner kroner beregnet ut fra prisnivået 15.10.98. Dette medfører en kostnadsøking på 590 millioner kroner. I tillegg viser gjennomgangen et behov for reserver for å dekke usikkerhet ved gjenstående arbeider i det totale prosjektet.

Stortinget ble varslet om behovet for en utvidelse av kostnadsrammen i St prp nr 1 for 1998-99 og meddelt i desember at det ville bli lagt fram en egen stortingsproposisjon om denne utvidelsen.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet har inngått avtale med Norske Veritas om en ekstern kvalitetskontroll av kostnadene i prosjektet - herunder reservens størrelse. Det vil etter den eksterne gjennomgangen bli lagt fram et konkret forslag om reservebeløp i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 1999, og eventuelt forslag om ytterligere bevilgninger dersom dette viser seg nødvendig på bakgrunn av kvalitetskontrollen.

Hensynet til framdriften gjør det nødvendig å be om Stortingets samtykke til utvidelse av kostnadsrammen før den eksterne kvalitetssikringen av kostnadene er avsluttet. Statsbygg skal ha ferdig hovedprosjektet innen 31.03.99, og Rikshospitalet skal etter planen flytte inn i det nye sykehuset på Gaustad i begynnelsen av september 1999. Planlagt ferdigstillelse for utvidelsen er desember 2000.

I stortingsproposisjonen er det gitt en grundig redegjørelse for årsakene til merkostnadene. Det pekes bl a på at konsekvensene av de vedtatte utvidelser av prosjektet, har vært undervurdert. Den medisinsk-tekniske utviklingen i løpet av byggeperioden har gitt ekstra kostnader, og endringer i parkeringsanlegg som følge av manglende avklaring om kollektivløsninger har også vært kostnadsdrivende.

Departementet peker også på at kostnadsstyringen, sett på bakgrunn av kompleksiteten i prosjektet, ikke har vært tilstrekkelig. Håndteringen av 40-50 brukergrupper, krav om pasientsikkerhet, behov for avanserte tekniske løsninger og den medisinsk-faglige utviklingen underveis i prosjektet, har gitt særlige utfordringer når det gjelder styring og kostnadskontroll.

Sosial og helsedepartementet vil øke kostnadsrammen med ytterligere 30 millioner kroner til investeringer som ikke har vært med i de opprinnelige planene. Dette skal blant annet dekke kostandene til endrede låssystemer, kommunikasjonsutstyr samt bygningsmessige endringer. Hvis en tar hensyn til prisjusteringer blir dermed de samlede sluttkostnadene beregnet til 5 160 millioner kroner per juli 1999.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet foreslår at det foretas en omfattende og uavhengig gjennomgang av hele prosjektet Nytt Rikshospital etter ferdigstillelse av hovedprosjektet.

Nærmere opplysinger: Informasjonsrådgiver Runar I. Malkenes AAD 22 24 46 15
Fung.informasjonsdirektør Stig Pettersen, Statsbygg tlf 22 24 29 31 /mobil 915 44 273

linkdoc002005-030007#docSt prp nr 37 (1998-99) Om utvidelse av kostnadsrammen for Nytt Rikshospital linkdoc099005-990173#dockvalitetssikret STR

Lagt inn 18. februar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen