Historisk arkiv

Ulykke fører til forsinkelser på Rikshospitalet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr: 10/99
Dato: 26.02.99

Ulykke fører til forsinkelser på Rikshospitalet

En ulykke i fyrhuset på det nye Rikshospitalet fører til at innflyttingen på sykehuset må utsettes. Ulykken skjedde tirsdag 23. februar under testing av en høyspent elektrokjele for varmtvann. En montør fra leverandøren ble alvorlig skadd og er innlagt på sykehus med brannskader, mens en annen montør ble lettere skadd. Ulykken førte til så omfattende skader at prøvedriften av sykehuset må utsettes i forhold til den fastsatte tidsplanen. Dette får konsekvenser for innflyttingen.

Ulykken har bl.a. skadet sykehuset dampanlegg. For prøvedriften av sykehuset er det avgjørende at dampanlegget fungerer. Dette må repareres, og sykehuset vil ikke kunne få dampforsyning fra anlegget mens utbedringsarbeidet pågår. Stabil tilførsel av damp er blant annet en forutsetning for virksomhet i Sterilsentralen. Før sykehuset kan ta inn de første pasientene må det ha foregått en omfattende prøvedrift i sterilsentralen.

I samråd med helseminister Dagfinn Høybråten har arbeids- og administrasjonsminister Eldbjørg Løwer derfor bestemt at overleveringen av Rikshospitalet ikke kan skje 31. mars som planlagt. Tidspunktet kan først fastsettes når omfanget av skadene i fyrhuset er klarlagt. Dette arbeidet er beregnet å ta om lag tre uker. Hvilke konsekvenser dette får for innflyttingstidspunktet kan også først avklares når skadeomfanget er klart.

- Dette er svært beklagelig, spesielt med tanke på de forsinkelser som allerede har vært i prosjektet, sier statsråd Løwer. - Forsinkelsen vil også føre til økte kostnader. Vi kan imidlertid ikke ta noen sjanser når det gjelder sikkerhet og liv og helse for pasientene og de ansatte. Vi må forvisse oss om at alle skader som er oppstått blir skikkelig utbedret, og at anlegget deretter blir kontrollert og uttestet på en forsvarlig måte, sier Løwer.

Lagt inn 26. februar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen