Historisk arkiv

Samarbeid om felles bonussystem innen bilforsikring blir ikke tillatt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr. 7/2000
Dato: 21.01.2000

Samarbeid om felles bonussystem innen bilforsikring blir ikke tillatt

Norges forsikringsforbund (NFF) får ikke tillatelse til å etablere et felles bonussystem mellom forsikringsselskapene innen bilforsikring. NFF hadde søkt Konkurransetilsynet om dispensasjon fra konkurranselovens forbudsbestemmelser slik at forsikringsselskapene kunne samarbeide om et felles bonussystem. Konkurransetilsynet avslo søknaden. Avslaget ble klaget inn for Arbeids- og administrasjonsdepartementet, som har opprettholdt avslaget på dispensasjonen.

Departementet mener i likhet med Konkurransetilsynet at et felles bonussystem vil svekke konkurransen innen bilforsikring til skade for kundene. Dette er hovedgrunnen til at klagen ikke er imøtekommet.

Et felles bonussystem vil uten tvil svekke konkurransen om selve bonuselementet i motorvognforsikring, mener departementet. Andre forhold vil ikke oppveie dette, for eksempel økt konkurranse på grunnpremien.

Dersom særlige hensyn gjør seg gjeldende, kan det dispenseres fra forbudsbestemmelsene i konkurranseloven selv om en dispensasjon har negativ effekt på konkurransen. NFF har pekt på forbrukerhensyn og hensyn til trafikksikkerhet som slike særlige hensyn. Departementet mener at det ikke foreligger slike særlige forbrukerhensyn i saken som tilsier dispensasjon.

Et felles bonussystem kan riktig nok bidra til at forbrukerne noe lettere kan sammenlikne forsikringsselskapenes tilbud fordi premien hos de ulike selskaper inkluderer samme bonusytelse. Effekten vil imidlertid være begrenset fordi andre faktorer enn bonussystemet fortsatt vil variere mellom selskapene og gjøre prissammenlikninger vanskelig. Redusert konkurranse vil dessuten være negativt for forbrukerne. Når det gjelder trafikksikkerhet, er det argumentert med at bilister kan slippe unna bonustap ved skade ved å skifte selskap og ikke opplyse om sin skadehistorie. Dette kan imidlertid motvirkes ved utveksling av opplysninger mellom selskapene som kan gjøres uten å komme i strid med konkurranseloven, mener Arbeids- og administrasjonsdepartementet.


Kontaktperson:
Ekspedisjonssjef Jan A. Halvorsen, Konkurransepol avd., tlf 22 24 47 84

Lagt inn 21. januar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen