Historisk arkiv

Utvalg skal utrede digital signatur i forvaltningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr. 12/2000
Dato: 04.02.2000

Utvalg skal utrede digital signatur i forvaltningen

Regjeringen oppnevnte i dag et utvalg som skal utrede bruk av digital signatur i offentlig forvaltning.

- Elektroniske tjenester er en viktig del av arbeidet med en enklere og mer brukervennlig forvaltning. Både publikum og næringsliv skal kunne dra nytte av elektronisk saksbehandling og tjenester. Men det forutsetter en sikker bruk av digital signatur er på plass, sier arbeids- og administrasjonsminister Laila Dåvøy, som har tatt initiativ til oppnevning av utvalget.

Digital signatur gjør det mulig å fastslå med sikkerhet hvem som er avsenderen av en elektronisk melding og om meldingen har ikke vært endret underveis. Den samme teknologien kan også beskytte elektroniske meldinger mot uønsket innsyn.

Utvalgets mandat er å utrede hvordan digital signatur skal brukes i forvaltningen og hvordan forvaltningens brukere best skal betjenes. Det skal foreslås retningslinjer og politikk på området med sikte på å innføre elektroniske tjenester for brukere i full skala.

Arbeidet med å forberede digital signatur er allerede godt i gang. I høst forhandlet Arbeids- og administrasjonsdepartementet og Kommunenes sentralforbund fram en rammeavtale med Posten SDS, Telenor AS og Strålfors AS om leveranse av såkalte «tiltrodd tredjeparts-tjenester» og digitale signatur. I praksis betyr dette at man elektronisk kan bekrefte ektheten av et dokument.

Utvalget skal ledes av seniorrådgiver Katarina de Brisis fra AAD og er sammensatt av representanter fra Brønnøysundregistrene, Datatilsynet, Finansdepartementet, Forsvarsdepartementet, Forsvarets overkommando, Nærings- og handelsdepartementet, Sosial- og helsedepartementet, Kommunenes sentralforbund. Post- og teletilsynet, Rikstrygdeverket, Skattedirektoratet, mens utvalgets sekretariat skal ivaretas av Statskonsult. Utvalget skal levere sine første resultater 1.7.2000 og avslutte sitt arbeid innen 1.10.2000.


Kontaktperson:
Katarina de Brisis

Lagt inn 4. februar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen