Historisk arkiv

Åpning av Larvik kommunes servicesenter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Arbeids- og administrasjonsminister Eldbjørg Løwer

Åpning av Larvik kommunes servicesenter

Larvik 29. september 1998

Ordfører, ansatte ved service senteret, brukere,

Først vil jeg få takke for at jeg fikk komme og være den som skal åpne Larvik kommunes servicesenter. Det er en stor begivenhet i seg selv, og blir enda viktigere siden det faktisk på dagen er 327 år siden Grevskapet Laurvig ble opprettet, og Larvik tildelt bystatus.

Jeg syns det er en stor ære å få være den som markerer at Larvik nå tar et stort skritt i retning av enda bedre tjenester for innbyggerne og mer effektiv bruk av ressursene for det offentlige. Gratulerer med dagen til alle de offentlig ansatte som har vært med på å få til dette. Det er godt at vi har tjenestemenn som går sammen om å finne metoder for å rive murene og handle på tvers av sektorer for å tilpasse seg innbyggernes behov.

Larvik legger seg nå langt framme blant norske kommuner med et godt offentlig tilbud. Gjennom nye samarbeidsformer kan vi gi brukerne bedre og raskere service, samtidig som vi utnytter både det offentliges penger og de ansattes kunnskaper bedre. Visjonen er at vi skal kunne yte gode tjenester på raskest mulig måte. Ikke gjennom flere penger enn vi gjør i dag, men ved å bruke de felles ressursene mer effektivt.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet har vært ansvarlig for forsøksvirksomheten med offentlige servicekontorer som pågikk på 7 steder fra 1993-1997. Gjennom forsøksvirksomheten har vi høstet viktige erfaringer med samarbeid på tvers av forvaltningsnivåer og på tvers av profesjoner og etater. Det har vist seg at brukerne er svært fornøyd med å få løst mange oppgaver på ett sted. De ansatte var også fornøyde med det økte tverr- etatlige arbeidet. På minus- siden kom det fram at dette var relativt dyre løsninger, spesielt i start- fasen. Dette departementet syns imidlertid at konseptet er spennende og vi arbeider videre med det, i samarbeid med Statskonsult, Kommunal- og regionaldepartementet og Kommunenes sentralforbund.

Den offentlige forvaltningen i Norge er stor og mangfoldig. Historisk er den bygget opp på en måte som er logisk for dem som skal ta beslutninger, og for de ansatte. Men for folk med flere enn ett behov eller med et sammensatt behov, er det sannelig ikke alltid enkelt å ta seg fram. Og livet er jo som oftest slik at våre behov ikke følger de byråkratiske sektorinndelingene. På mange måter trenger vi en forvaltning med klare sektorgrenser og forvaltningsnivåer. Men strukturen er gammel, og mange nye oppgaver er kommet til. Det er viktig at vi på en fordomsfri måte ser hvordan vi best kan løse oppgavene, blant annet med de mulighetene informasjonsteknologien gir oss. Å løse nye oppgaver, eller løse de gamle på en mer effektiv måte, vil i økende grad kreve samhandling på tvers av etater og forvaltningsnivåer.

Jeg syns det er meget positivt at tas lokale initiativ som dette service senteret her i Larvik. Jeg vet at Larvik kommune har gjort et meget grundig stykke arbeid forut for denne viktige dagen. Larvik har bl.a. sett på erfaringene ved forsøksprosjektet offentlige servicekontorer som jeg nevnte tidligere, og man har sett på hva man har gjort i Sverige. Så vidt jeg kan se har service senteret mange fellestrekk med de svenske Medborgarkontorene, men går lenger opp i tjenestetrappen enn man gjør i Sverige. Det betyr at service senteret ikke bare gir informasjon, men faktisk også løser enklere saksbehandlingsoppgaver på stedet. Dette er brukervennlig og meget god offentlig service!

Som Arbeids- og administrasjonsminister har jeg stor interesse av at offentlige tjenester skal utføres med god kvalitet og til lavest mulige kostnader. Vi vil derfor med interesse følge servicebutikken i Larvik som jeg forstår ikke skal koste kommunen noe ekstra, utover etableringskostnadene. Det betyr altså at man gir brukerne et betydelig bedre tilbud til samme kostnad. Det er et ambisiøst mål, og det blir spennende følge arbeidet i service senteret.

Til slutt vil jeg trekke fram at Larvik har gitt personalet bred opplæring, og skaffet gode tele- og it -løsninger forut for åpningen av service senteret. Det tror jeg er en meget fornuftig prioritering. Sjansen til å gjøre et godt førsteinntrykk har man kun 1 gang. Det offentlige har et -ofte ufortjent- dårlig rykte for sendrektighet og uprofesjonell kundebehandling. Jeg er ikke i tvil om at kundene vil bli tatt i mot på en meget profesjonell og god måte fra første dag i Larvik kommunes nye servicesenter.

Jeg gleder med derfor stort til nå å kunne slippe brukerne inn for å klippe over snora i servicesenteret.

Gratulerer med dagen og lykke til!

Lagt inn 1. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen