Historisk arkiv

Mangfold gir økt kompetanse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Av arbeids- og administrasjonsminister Eldbjørg Løwer

Mangfold gir økt kompetanse

Artikkel i Dagbladet 10.07.98

Regjeringen legger idag fram en handlingsplan for rekruttering av innvandrere til statlig sektor.

For at staten skal rekruttere de best kvalifiserte, må rekrutteringsgrunnlaget være bredest mulig. Mangfold kan heve kompetansenivået og stimulere utviklingen i virksomheten. Det er derfor selvsagt at vi må vurdere hvordan vi bedre kan ta i bruk den kompetansen som personer med innvandrerbakgrunn har.

Norge har i de senere årene blitt et mer flerkulturelt samfunn. I dag utgjør personer med innvandrerbakgrunn 5,1% av befolkningen. Arbeidslivet tar ikke godt nok i bruk den kompetansen og de ressursene som finnes hos denne delen av befolkningen.

Selv om arbeidsledigheten blant innvandrere er synkende, er den registrerte ledigheten likevel tre ganger høyere enn for den øvrige del av befolkningen. Den høye terskelen for inngang til arbeidsmarkedet understrekes ytterligere av at dette skjer i en periode med stort behov for arbeidskraft innenfor ulike yrkesgrupper. Det er sløsing med menneskelige ressurser om vi ikke lykkes å ta vare på det mangfoldet av kunnskaper og erfaringer som mennesker med en annen kulturell og etnisk bakgrunn fører med seg til Norge.

I staten ønsker vi å nyttiggjøre oss bedre den kompetansen som innvandrere representerer. Arbeids- og administrasjonsdepartementet (AAD) har i samarbeid med Kommunal- og regionaldepartementet utarbeidet en handlingsplan for rekruttering av personer med innvandrerbakgrunn til statlig sektor. Målet med planen er å stimulere til økt rekruttering av personer med innvandrerbakgrunn til statlig sektor slik at staten kan yte best mulig tjenester.

Rekruttering av personer med innvandrerbakgrunn til statlig sektor er viktig av flere grunner. For at den best kvalifiserte skal tilsettes i stillingen, er det selvsagt at rekrutteringsgrunnlaget må være bredest mulig. Hvis vi ikke gir alle like muligheter, når vi ikke dette målet.

En annen viktig grunn er at behovet for statlige tjenester endrer seg i tråd med at sammensetningen av befolkningen endres. Det fins store statlige etater hvor personer med innvandrerbakgrunn, med sin flerkulturelle og flerspråklige kompetanse, kan bidra til å gi bedre service overfor brukere med tilsvarende bakgrunn. Det gjelder f.eks. i høy grad politiet, toll- og helsevesenet. Politiet har i flere år sett dette, og arbeidet aktivt med rekruttering av personer med innvandrerbakgrunn til Politihøgskolen.

I andre europeiske land og i USA legges det sterkere vekt på at et personale er sammensatt av personer med ulik erfaringsbakgrunn. Mangfold kan heve kompetansenivået og stimulere utviklingen i virksomheten. Erfaringer har vist at personale med ulik bakgrunn over tid kan være mer kreative og løse komplekse problemer, nettopp fordi de utfyller hverandres kompetanse mer enn homogene grupper.

En undersøkelse AAD foretok i forbindelse med handlingsplanen viser at det er viktig å sette inn bestemte tiltak for å bedre situasjonen for personer med innvandrerbakgrunn på det statlige arbeidsmarkedet. Disse må bl.a. rettes mot holdninger og kompetanse hos tilsettingsmyndighetene, og rekrutteringsgrunnlaget må utvides ved at den enkelte gis mulighet til kvalifisering og erfaring.

Undersøkelser viser at innvandrere i større grad enn nordmenn blir vurdert ut fra forestillinger om hva den enkelte innvandrer kan, istedenfor reelle vurderinger av kompetansen. Vi har imidlertid en interessant undersøkelse som er gjort om rekruttering av innvandrere med høyere utdanning (SNF 1996). Den viser at mange av de forestillinger som kanskje er årsaken til at ikke flere personer med innvandrerbakgrunn rekrutteres, forsvinner eller reduseres vesentlig når virksomheter får erfaring med medarbeidere med innvandrerbakgrunn.

Et godt samarbeid mellom arbeidsmarkedsetaten og den enkelte virksomhet har vist seg å være viktig for rekruttering av personer med innvandrerbakgrunn. For inneværende år har a-etaten satt seg som mål å halvere arbeidsledigheten for innvandrere. Arbeidsmarkedsetaten legger bl a vekt på å kartlegge innvandreres utdanning, arbeidserfaring og yrkesønsker, og å yte rekrutteringsbistand til arbeidsgivere gjennom å gi arbeidsgivere informasjon om innvandrere og flyktninger som vil være kvalifisert for ledige jobber.

I en organisasjon preget av mangfold finner vi medarbeidere med ulik bakgrunn, kunnskaper, erfaringer og ferdigheter. Dette vil i større grad enn i dag være framtidens organisasjon. Vi er i en tid med gode forutsetninger for å rekruttere personer med innvandrerbakgrunn inn i arbeidslivet. Nå gjelder det for staten og det øvrige arbeidsliv å bruke disse mulighetene.

Lagt inn 8. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen