Historisk arkiv

Arbeid med bistand

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Statsråd Eldbjørg Løwer

«Arbeid med bistand»

Arbeids- og administrasjonsministeren. Svar på spørsmål til spørretimen, 3. februar -99, 18 fra representanten Signe Øye

«En evaluering foretatt av Arbeidsforskningsinstituttet av prosjektet «Arbeid med bistand» viser at omkring halvparten av de som er inne på tiltakene kommer over i fast arbeid. Noen i full jobb og noen i kombinasjon av arbeid og trygd. Arbeidsgivere er positive til ordningen. Alternativet til disse er uføretrygd, en vernet arbeidsplass eller en institusjonsplass. Alle alternativene er dyrere enn «Arbeid med bistand».

Har statsråden noen opptrappingsplan utover den beskjedne økningen som nå er vedtatt?»

President!

Arbeidsmarkedstiltaket Arbeid med bistand startet som et forsøksprosjekt i perioden 1992 -1995, og Arbeidsforskningsinstituttet ble engasjert til å evaluere dette prosjektet. På bakgrunn av de gode erfaringene fra forsøket, ble Arbeid med bistand innført i 1996 som et ordinært arbeidsmarkedstiltak.

Arbeid med bistand retter seg mot personer med så omfattende yrkeshemninger at de har behov for særlig oppfølging og bistand.

Tiltaksplassene i Arbeid med bistand er integrert i det ordinære arbeidslivet. Målet er at deltakerne skal kunne beholde arbeidet også etter at tiltaksperioden på inntil 3 år er avsluttet.

Mange av deltakerne har uføretrygd når de kommer inn på tiltaket. Målet er imidlertid at deltakelse i tiltaket over tid skal kunne bidra til å redusere trygdeytelsene, ved at den enkelte etterhvert får lønn fra arbeidsgiver eller en kombinasjon av lønn og trygd.

Som spørreren sikkert er kjent med, er det til en hver tid vel 50 000 registrerte yrkeshemmede arbeidssøkere i arbeidsmarkedsetaten. Disse har ulike problemer og ulik fungeringsevne. Vi trenger derfor et bredt spekter av tiltak, og Arbeid med bistand er et av flere tilbud til de svakest fungerende yrkeshemmede. Andre tilbud til denne gruppen kan være Arbeidsforberedende trening eller tilbud om ASVO-plass.

Jeg deler helt og fullt spørrerens oppfatning av Arbeid med bistand som et tjenelig tilbud til de svakest fungerende yrkeshemmede arbeidssøkere. Jeg har derfor fortsatt å bygge ut kapasiteten i tiltaket.

I 1997 var det om lag 850 tiltaksplasser i gjennomsnitt i tiltaket Arbeid med bistand. Budsjettet for 1998 gav rom for vel 900 plasser, mens det faktisk ble gjennomført om lag 1045 tiltaksplasser. Faktisk gjennomført kan ligge noe høyere enn budsjettert fordi Arbeidsdirektoratet har adgang til en viss omdisponering mellom tiltakene.

I Regjeringas budsjettframlegg for 1999 foreslo vi en ytterligere utbygging av tiltaket Arbeid med bistand til omlag 1300 plasser i gjennomsnitt for året. Også i 1999 kan endelig antall plasser blir noe høyere enn budsjettert.

Beslutninger om videre utbygging av Arbeid med bistand vil bli tatt i tilknytning til de årlige budsjettprosessene.

Lagt inn 8. februar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen