Opplysninger om strømpriser
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik I
Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet
Tale/innlegg | Dato: 03.02.1999
Statsråd Eldbjørg Løwer
Opplysninger om strømpriser
Svar på spørsmål til spørretimen, 3. februar -99, 19 fra representanten Øyvind Vaksdal (FRP)
Stortingets president
«Konkurransetilsynet har i samarbeide med NordPool ASA, den nordiske elbørsen, hatt opplysninger om strømpriser til forbruker på NRK Tekst-TV. Dette tilbudet opphørte ved årsskiftet, og mange som har benyttet dette tilbudet reagerer svært negativt på at det opphørte. Vil statsråden ta initiativ til å få dette tilbudet tilbake, slik at forbrukerne kan orientere seg om prisnivået mellom de forskjellige aktører i markedet ?»
Som representanten Vaksdal påpeker har de beste tilbudene fra Konkurransetilsynets prisundersøkelser på strøm blitt publisert på NRKs tekst-tv sider. Nå er det imidlertid ikke riktig å si at dette er basert på et samarbeid mellom Konkurransetilsynet og NordPool, siden det er NordPool på eget initiativ som har lagt ut denne informasjonen på tekst-tv. Det er således NordPool som nå har valgt å ikke videreføre opplysningstjenesten på NRKs tekst-tv.
Dette berører imidlertid ikke Konkurransetilsynets prisundersøkelser på strøm, som videreføres som tidligere. Tilsynet har over noen år utarbeidet en prisrangering over tilbudene fra landets strømleverandører. Bakgrunnen for etableringen av denne ordningen var at man i forbindelse med dereguleringen av kraftomsetningen ønsket å skape prisbevisste og aktive forbrukerne. Som de fleste nå vet er det i dag mulig å skifte strømleverandør på ukentlig basis, uten kostnader.
For å kunne sikre virksom konkurranse mellom e-verkene også ved leveranser til mindre sluttbrukere, som for eksempel husholdningskunder, er det en forutsetning at det foreligger tilstrekkelig og sammenlignbar prisinformasjon, slik at forbrukerne kan foreta aktive valg med hensyn til leverandør av elektrisitet. Det er i den sammenheng gledelig å observere at det stadig er flere som faktisk benytter seg av muligheten til å bytte leverandør. Ved utgangen av oktober 1998 hadde så mange som 140 000 strømkunder byttet leverandør. Dette indikerer at konkurransen om leveranser til husholdningene er økende.
I tilknytning til innføring av en meldepliktsordning for kraftpriser fra januar 1998, videreutviklet Konkurransetilsynet sine prisundersøkelser ytterligere, slik at tilsynets rangering av strømleverandørene nå oppdateres på ukentlig basis. Denne informasjonen publiseres på tilsynets egne internettsider, gjennom jevnlige pressemeldinger samt via e-post og ordinær post til interesserte. Resultatene fra tilsynets prisundersøkelser refereres og omtales i tillegg hyppig både i landets aviser og i TV. Konkurransetilsynet har gode erfaringer med dagens formidlingsformer. Etter min oppfatning er således tilsynets prisrangering lett tilgjengelig for folk flest. Det er jo naturligvis også et mål at flest mulig skal få ta del i den informasjonen som tilsynets prisundersøkelser frembringer. I den forbindelse kan det for øvrig nevnes at Konkurransetilsynet nettopp har gitt ut en informasjonsbrosjyre som beskriver hvordan husholdningsmarkedet fungerer, og hvordan bytte leverandør.
Avslutningsvis vil jeg oppsummere med å si at Konkurransetilsynets prisundersøkelser er et godt hjelpemiddel til å holde seg orientert om prisutviklingen i kraftmarkedet. Det er videre min oppfatning at dagens publisering via internett, i kombinasjon med den brede omtale tilsynets prisundersøkelser generelt får i media, i tilstrekkelig grad ivaretar behovet for informasjon til forbrukerne. Dette reflekteres også i den gledelige utviklingen i kraftmarkedet, der et økende antall forbrukere bytter strømleverandør, samtidig som konkurransen strømleverandørene imellom synes å øke betraktelig.
Lagt inn 8. februar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen