Historisk arkiv

Salg av statlig eiendom til studentsamskipnader

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Statsråd Eldbjørg Løwer

Salg av statlig eiendom til studentsamskipnader

Arbeids- og administrasjonsministeren Svar på spørsmål nr. 26 til spørretimen, 27.01.1999. fra representanten Synnøve Konglevoll

" I Stortingets muntlige spørretime 20. januar 1999 viste statsråd Løwer til at staten har gitt nesten vederlagsfrie tomter til SIO (Studentsamskipnaden i Oslo), og utelukket ikke at departementet kunne gjøre dette flere ganger.

«Betyr dette at statsråden vurderer å selge statlige eiendommer til samskipnader også utenfor Oslo, og vil statsråden ta initiativ overfor vertskommuner slik at også de kan bidra til billige studentboliger gjennom å selge kommunale eiendommer for en symbolsk pris til studentsamskipnader»

President!

I staten har vi et regelverk for avhending av statens eiendommer. I henhold til dette regelverket skal avhending av statens eiendommer skje til markedspris dersom ikke annet er fastsatt av Stortinget.

Staten v/Statsbygg har festet bort to tomter i Gaustadbekkdalen til Studentsamskipnaden i Oslo til en symbolsk pris. I det ene tilfellet gjaldt det tomt til idrettsbygget Domus Athletica og i det andre tilfellet gjaldt det tomt for bygging av studentboliger.

Tomten til Domus Athletica ble festet bort til symbolsk pris fordi Stortinget hadde forutsatt at tomt vederlagsfritt ble stilt til disposisjon.

Regjeringen foreslo i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i 1998 at tomt ble bortfestet til Studentsamskipnaden i Oslo til symbolsk pris for bygging av studentboliger. Stortinget samtykket i dette. Initiativet overfor Regjeringen ble tatt av Kirke-, utdannings- og forskningsministeren og meg i fellesskap som ansvarlig for henholdsvis studentpolitikken og de eiendommer Statsbygg forvalter.

Dersom det kommer forespørsler fra samskipnader utenfor Oslo om avhendelse til underpris av statlige tomter som jeg har ansvaret for, vil jeg på samme måte som overfor studentsamskipnaden i Oslo, vurdere forespørselen og det videre initiativ i samråd med Kirke-, utdannings- og forskningsministeren og Finansministeren. Det bemerkes imidlertid at studenttallet i Oslo er høyt og boligmarkedet særlig presset og at dette muligens setter Oslo i en spesiell stilling.

Kirke- undervisnings-, og forskningsdepartementet har satt ned en arbeidsgruppe som skal utrede vertskommunenes ansvar for studentvelferd. Vi kjenner til at det er ulik politikk i vertskommunene når det gjelder å gi eller subsidiere tomter til studentboliger og studentbarnehager. Bolig- og tomte-problematikken er et svært sentralt tema i dette utredningsarbeidet. Arbeidsgruppen skal avlegge rapport til Kirke-, utdannings-, og forskningsdepartementet innen 1. april i år.

Lagt inn 8. februar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen