Historisk arkiv

Svar på spørsmål om ungdomsgarantien

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Statsråd Eldbjørg Løwer

Ungdomsgarantien

Svar på spørsmål til spørretimen, 20. JANUAR 1999 fra representanten Kari Andersen

«Ungdomsgarantien skal stå fast. Allikevel viser en FAFO-rapport at halvparten av dem som blir stående uten skole- eller arbeidsplass, ikke fanges opp. Arbeidsmarkedsstatistikken synliggjør bare 35 langtidsledige under 20 år. Ser statsråden behov for forandringer i etatens rutiner for å fange opp og registrere unge uten arbeid eller skoleplass, slik at de som omfattes av garantien får tilbud?»

President!

Reform 94 har som formål å gi alle ungdommer tilbud om plass i videregående skole. Resultatet er da også blitt at nesten hele ungdomsgruppen gjennomfører videregående skole.

Det er likevel en liten gruppe som ikke finner seg til rette i det ordinære skolesystemet. For å følge opp disse ble det opprettet en særskilt fylkeskommunal «oppfølgingstjeneste». Denne tjenesten skal sikre at ungdommene enten får tilbud om utdanning tilrettelagt for deres særskilte ønske, tilbud om praksisplass eller tilbud om ordinært arbeid i samarbeid med arbeidsmarkedsetaten.

Arbeidsmarkedsetaten skal derfor samarbeide nært med Oppfølgingstjenesten. Vårt inntrykk er at dette samarbeidet fungerer bra.

FAFO-rapporten viser at både omfanget og kvaliteten på samarbeidet har gjennomgått en positiv utvikling. Av rapporten fremgår det bl.a. at et flertall av kontorene oppgir at det nå foreligger en skriftlig avtale mellom arbeidskontoret og oppfølgingstjenesten og at etatene nå oppfatter å ha en felles målgruppe.

Ved utgangen av 1998 var det 2088 registrerte arbeidsledige i aldersgruppa 16-19 år. Av disse hadde bare 35 vært ledige i mer enn 6 måneder. Dette viser at ungdomsgarantien fungerer.

Arbeidsmarkedsetatens statistikk er basert på at arbeidssøkerne kommer til Arbeidskontorene og registrerer seg som arbeidsledig. Dette er frivillig. Av ulike årsaker kan det være en del som velger å ikke registrere seg.

Statistisk sentralbyrås Arbeidskraft- undersøkelse (AKU) er basert på en spørreundersøkelse der et tilfeldig utvalg av befolkningen blir oppringt og spurt om sin tilknytning til arbeidsmarkedet. Denne utgjør et nyttig supplement til Arbeidsmarkedsetatens tall for registrert ledighet. Også Arbeidskraft- undersøkelsen viser at antallet langtidsledige blant ungdom under 20 år, er svært lite.

Alt i alt er det min vurdering at ungdomsgarantien fungerer etter hensikten. Vi presiserer hvert år overfor arbeidsmarkedsetaten at ungdomsgarantien skal gjennomføres og har understreket at etaten skal samarbeide tett med oppfølgingstjenesten. Jeg ser derfor ikke behov for noen omlegginger av rutinene på dette området nå.

Lagt inn 8. februar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen