Historisk arkiv

Lansering av norge.no

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Arbeids- og administrasjonsminister Laila Dåvøy

Lansering av norge.no

Mandag 24.1.2000 klokka 10.30.

Sist sommer lanserte regjeringen programmet ”Et enklere Norge” hvor formålet er å gjøre statlig forvaltning enklere for brukerne. I morgen skal statsministeren, som en del av seminaret om et enklere språk i forvaltningen, gi en kort presentasjon av status for hele programmet. Samtidig er statsråder med ansvar for tiltak under programmet oppfordret til å gi en presentasjon av dem. I denne sammenheng er det derfor svært gledelig å kunne presentere ett viktig tiltak under programmet, som nå realiseres.

Jeg er ikke i tvil om at flere og bedre informasjonstjenester på Internett vil bidra til å gjøre forvaltningen både åpnere, enklere og mer brukervennlig. Nytteverdien blir tydeligere når vi ser at informasjonstjenester på Internett er i ferd med å endre karakter fra å være en kanal for informasjonsspredning til å inkludere kommunikasjonsmuligheter og etter hvert også tilby selvbetjeningsmuligheter for brukerne. På denne måten blir forvaltningen enklere tilgjengelig. Brukerne kan langt på vei faktisk få hjelp eller informasjon de har behov for - uavhengig av tid og sted.

Med dette utgangspunktet er det positivt at rundt 80% av alle statlige etater har etablert egne sider på nettet, og kommunene følger etter.

Det store antall nettadresser og mengden offentlig informasjon og tjenester som nå finnes på Internett, gjør at det kan være vanskelig å finne fram til den informasjonstjenesten brukeren har behov for. Og uten mottiltak kan forvaltningen også på nettet fremstå som fragmentert og lite tilgjengelig. KOSTIT – som er samarbeidsorganet mellom staten og kommunene på IT-området - lanserte derfor ideen om å opprette en felles indeks / søkested på Internett som et tiltak for å oppnå en mer helhetlig informasjonsformidling på tvers av forvaltningsnivåer og sektorgrenser.

Hvis du ikke har indekser og søkemuligheter er det like vanskelig å finne en nettadresse som å finne et telefonnummer, uten å ha tilgang til en telefonkatalog eller Opplysningen. Det siste er relativt utenkelig og ville ført til et kaos hvor nytteverdien av telefonen ville være langt mindre enn i dag!

Arbeids- og administrasjonsdepartementet har i samarbeid med KS derfor tatt initiativ til å realisere forslaget fra KOSTIT. Målet har vært å lage en veiviser eller katalog over offentlige informasjonstjenester på nettet – en kombinasjon av forvaltningens gule, rosa, hvite og lokale sider. Riktignok har det vært gjort spredte forsøk på tilsvarende tjenester tidligere, laget både innenfor og utenfor forvaltningen. Felles for dem alle er at de verken er fullstendig dekkende eller særlig godt oppdatert.

Ikke alle vet hvordan forvaltningen er organisert eller kjenner fullt ut hvilken etat som har ansvar for hva. For å gjøre det enklere å orientere seg, inneholder norge.no en del tilleggsinformasjon om samfunnets organisering. I tillegg er det også tilknyttet en søkemotor som bare søker i informasjon fra offentlige etater.

AAD og KS står som eiere av den nye tjenesten som har fått navnet norge.no, i tråd med nettadressen som er www.norge.no. Deler av informasjonen finner en også på engelsk og selvfølgelig på nynorsk. Full funksjonalitet og tilhørende nynorsk og fremmedspråklige nettadresser må vi dessverre avvente, til forventet endring av domenenavnspolitikken blir gjennomført.

Det operative ansvaret for å etablere og drifte tjenesten er lagt til Fylkesmannen i Sogn og Fjordane – og Statens informasjonstjeneste har et overordnet fagansvar. Representanter for disse vil presentere seg i løpet av lanseringsmøtet.

Norge.no blir optimal når et stort antall offentlige virksomheter gjør bruk av Internett på en brukerrettet måte. Norge.no har derfor også som formål å stimulere til en slik utvikling. Som et stimuleringstiltak skal norge.no synliggjøre gode eksempler og informere løpende om hva som skjer på nettet fra offentlige virksomheter. Men jeg vil likevel understreke, at jeg ikke er i tvil om at nytten av norge.no vil være stor for brukerne helt fra dag én.

Som et siste punkt før jeg avslører hvordan norge.no vil fremstå på skjermen, vil jeg påpeke at det som presenteres i dag er en fullverdig portal. Samtidig vil jeg understreke at tjenesten skal være i kontinuerlig endring både med hensyn til innhold og presentasjonsform og endres i forhold til tilbakemeldinger og brukerundersøkelser som viser hva brukerne faktisk benytter.

Med disse ord og dette ”klikk” – er tjenesten norge.no formelt åpnet – .

Lagt inn 7. februar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen