Historisk arkiv

2 Arbeidsgruppens arbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

KAPITTEL 2 - ARBEIDSGRUPPENS ARBEID

2.1 Bakgrunn

Riksrevisjonen presenterte i 1994 resultatene av en gjennomgang av statlig tilskuddsforvaltning ved et utvalg tilskuddsordninger, kfr. Dokument nr 3:1 (1994-95) Om departementenes tilskuddsforvaltning. Riksrevisjonen fant flere mangler knyttet til blant annet kontroll av bruk av tilskuddsmidlene. Gjennomgangen gikk ikke nærmere inn på bruk av revisorattestasjon, men nevnte at man ved gjennomgang av tilsagnsbrev blant annet fant “manglende krav til revisorbekreftede regnskap” (s. 27). Kontroll- og konstitusjonskomiteen hadde i sin innstilling (Innst S nr 80 1994-95) blant annet følgende merknader:

  • Komiteen konstaterer at Riksrevisjonen har avdekket en betydelig mangel på kontroll og evaluering med departementenes tilskuddsforvaltning
  • Komiteen anser det for å være en høyt prioritert oppgave å sørge for et regelverk og en oppfølging av tilskuddsordningene som sikrer et minimum av kontroll med bruken av midlene

Gjennomgangen var en vesentlig årsak til at tilskuddsforvaltning ble viet en relativt stor oppmerksomhet i det nye økonomireglementet for staten med funksjonelle krav, som trådte i kraft 10. januar 1997. Her blir tilskuddsforvaltning omtalt i en rekke paragrafer.

Det nye økonomiregelverket legger opp til strengere krav til kontroll ved bruk av tilskuddsmidler. Herunder er det tatt inn bestemmelser om bruk av revisorattestasjoner. Det er imidlertid ikke gitt nærmere retningslinjer eller veiledning for utforming av revisorbekreftelser, noe som heller ikke har foreligget tidligere. Erfaring viser at tilskuddsforvalter ofte ikke har gitt tilskuddsmottaker tilstrekkelig informasjon om formålet med og innholdet i kontrollen som skal utføres, slik at revisor kan utføre en tilfredsstillende kontroll på grunnlag av denne. Anbefaling til god revisjonsskikk vedrørende revisors særattestasjon fra det revisorfaglige miljøet har heller ikke sikret en tilfredsstillende praksis ved bruk av særattestasjoner. Det heter i NOU 1997:9 Om revisjon og revisorer(2): “I praksis finner man at denne anbefalingen ofte ikke er fulgt helt ut. Dette skaper uklarhet om hva revisor egentlig har bekreftet.” (s. 75)

Det pågående arbeidet med implementering av det nye økonomiregelverket aktualiserte et behov fra departementenes side (som tilskuddsforvaltere) for å klargjøre hvordan revisorattestasjoner/særattestasjoner kan benyttes på en formålstjenlig måte i tilskuddsforvaltningen.

På denne bakgrunn satte Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (KUF) og Sosial- og helsedepartementet (SHD), i samråd med Finansdepartementet (FIN), ned en arbeidsgruppe som har vurdert bruk av revisorattestasjoner i tilskuddsforvaltningen. Gruppens arbeid er ment å danne grunnlag for utforming av regler om kontroll, herunder krav til revisorbekreftelser (jf økonomiregelverkets funksjonelle krav pkt 11-3.2 og 12-3.2). Rapporten er ment å fungere som en veiledning i hvordan særattestasjoner kan brukes på en hensiktsmessig måte i deler av kontrollarbeidet i tilskuddsforvaltningen.

Arbeidet i denne rapporten kan også ses på som et ledd i oppfølgingen av oppfordringen i nevnte NOU om revisjon og revisorer om å gjennomgå gjeldende bestemmelser vedrørende krav til revisor om utarbeiding av særoppgaver (jf NOU 1997:9 s.86).

2.2 Sammensetning

Arbeidsgruppen har hatt følgende sammensetning:

  • Assisterende kommunerevisor i Oslo kommune, Reidar Enger, Norges Kommunerevisorforbund (NKRF)
  • Statsautorisert revisor Lasse Birkeland, Norges Statsautoriserte Revisorers Forening (NSRF)
  • Rådgiver Dag A. Omholt og rådgiver Anders Myhren, Finansdepartementet (FIN)
  • Rådgiver Odd Vegsund, Kommunal- og regionaldepartementet (KRD)
  • Kontrolldirektør Magne Steinsmo og avdelingsdirektør Alette Schreiner, Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (KUF)
  • Kontrolldirektør Ole Jan Hauge og rådgiver Per Eivind Hem, Sosial- og helsedepartementet (SHD)
  • Hovedrevisor Turid S. Bakken, Riksrevisjonen, observatør

Arbeidsgruppen har vært ledet av Magne Steinsmo, og sekretær for arbeidsgruppen har vært førstekonsulent Tone H. Sollien i KUF.

2.3 Mandatet

Mandatet for arbeidsgruppen har vært som følger:

Det overordnede målet med prosjektet vil være å synliggjøre muligheter og begrensninger knyttet til revisorkontroll ved forvaltning av tilskuddsordninger, som grunnlag for departementenes utforming av kontrollaspektet i retningslinjene for den enkelte tilskuddsordning. Arbeidet skal resultere i en skriftlig rapport, som også presenterer maler/retningslinjer for bruk av revisorattestasjon. Ved å arbeide med konkrete tilskuddsordninger vil man belyse generelle problemstillinger knyttet til sammenhengen mellom utforming av tilskuddsordninger og utforming av kontrollmetoder.

Gruppen er også bedt om å belyse mulige alternativer til bruk av revisorkontroll.

Arbeidet i gruppen har foregått i tiden fra oktober 1997 til april 1998 og det har vært avholdt 8 møter.

2.4 Framgangsmåte

For å gjøre arbeidet så konkret som mulig, har arbeidsgruppen valgt å legge et utvalg tilskuddsordninger til grunn for drøftingene og tilrådingene. Det er valgt ut tilskuddsordninger både fra KUFs og fra SHDs ansvarsområde som representerer ulike behov mht kontroll og revisorattestasjon. Med disse som utgangspunkt har det blitt tatt sikte på å utarbeide maler for særattestasjon for de ulike typene tilskuddsordninger som skal fungere som retningslinjer for revisor. Det tas utgangspunkt i at slike særattestasjoner skal avgis i direkte tilknytning til informasjon som tilskuddsmottaker er forpliktet til å gi tilskuddsforvalter.

Følgende tilskudd har blitt brukt som eksempler i rapportens kapittel 9:

10. Kap 0240.70: Private skoler (KUF)

11. Kap 0229.63: Ekstraordinært tilskudd til læremidler (KUF)

12. Kap 0670.61: Tilskudd til omsorgstjenester (SHD)

Hovedproblemstillingen i rapporten er hvordan ulike typer tilskuddsordninger fordrer ulik innretning på tilskuddsordningenes kontrollmetoder, og hvordan særattestasjoner kan brukes og bør utformes for å kunne inngå i et helhetlig kontrollopplegg på en hensiktsmessig måte.

Resultatet av gruppens arbeid presenteres i denne rapporten. Det er et ønske om at rapporten kan bidra til å spre kunnskap og tilrådinger om kontrollmetoder og bruk av revisorattestasjoner i tilknytning til tilskuddsordninger i statsforvaltningen. Rapporten er ment å kunne benyttes av medarbeidere som arbeider med tilskuddsforvaltning, samt være til hjelp ved utforming av nye tilskuddsordninger i departementene.

 

  Forord

  1. Sammendrag og tilrådinger
  2. Arbeidsgruppens arbeid
  3. Regler om tilskuddsforvaltning i staten
  4. Kontroll i tilskuddsforvaltningen
  5. Lov og regelverk om revisjon og særattestasjoner
  6. Gjennomgang av rapporter vedrørende kontroll og bruk av særattestasjoner, herunder rapporter fra Riksrevisjonen
  7. Metodikk for valg av kontrollopplegg
  8. Nærmere om statlige tilskudd til kommunesektoren
  9. Gjennomgang av utvalgte tilskuddsordninger

    Vedlegg: Nærmere om revisors gjennomgang av intern kontroll og om revisors ansvar for å avdekke misligheter