Historisk arkiv

Kontant hjelp til å jobbe ute

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr. 97140
02.12.97

Kontant hjelp til å jobbe ute

- Mange har oversett at kontantstøtte også kan være en avgjørende hjelp til kvinner som vil jobbe utenfor hjemmet, på hel- eller deltid. Motstanden mot økt valgfrihet har ført til overdreven frykt for fremtidig mangel på arbeidskraft, sier statssekretær Odd Anders With i Barne- og familiedepartementet i en kommentar til utspillene fra Norsk Sykepleierforbund og Norsk Lærerlag.

- På grunn av at omsorgsyrkene alltid har vært lavtlønnsyrker, har mange som kunne tenke seg å jobbe i halv stilling likevel blitt hjemme. Vi vet at det i dag er påfallende mange godt utdannede omsorgsarbeidere som er hjemmeværende. Halv lønn pluss utgifter til barnehageplass gir mange småbarnsmødre minimalt igjen på kontoen. Neste høst kan imidlertid kombinasjonen kontantstøtte/lønnet arbeid gi et synbart pluss i regnskapet, understreker statssekretær With.

- Svært mange kvinner jobber i tillegg skift. Ukurant arbeidstid gjør at barnehagene ikke kan dekke foreldrenes omsorgsbehov. Dette går særlig ut over enslige kvinner. Dersom de ønsker å jobbe ute, vil kontantstøtte gjøre det økonomisk enklere å få den hjelp de trenger til hjemmeomsorg. Dette er bare en av mange illustrasjoner på at kontantstøtte bidrar til større valgfrihet, og at valgfriheten kan gi rom for flere løsninger enn i dag, sier Odd Anders With.


Priv. til red.

Kommentar til debatten om kontantstøtte

Både Norsk Lærerlag og Norsk Sykepleierforbund har i store deler av pressen markedsført sine bekymringer for at innføring av kontantstøtte vil føre til mangel på arbeidskraft, bl.a. innen deres områder.

Ovenfor følger en kort kommentar fra statssekretær Odd Anders With. Vi anmoder om spalteplass for kommentaren så snart dette er mulig.

Med hilsen

BFD - Informasjonssekretariatet.

Lagt inn 2. desember 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen