Historisk arkiv

Kontantstøtte vil sikre reell valgfrihet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 97128
Dato: 07.11.97

Valgerd Svarstad Haugland:

- Kontantstøtte vil sikre reell valgfrihet

- Regjeringen vil innføre kontantstøtte for å sikre barnefamiliene reell frihet i valget av omsorgsform for barna, sier barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland.

- En slik valgfrihet innebærer at det både finnes tilbud om barnehageplass for dem som ønsker det, og at familier som ønsker andre omsorgsformer gis økonomisk mulighet for et slikt valg.

I Regjeringens tilleggsproposisjon til forslaget til statsbudsjett foreslås det en egen avsetning på 760 millioner kroner til innføring av kontantstøtte for ettåringene fra 1. august 1998.

- Kontantstøtte er mer rettferdig

- Kontantstøtte vil bidra til en mer rettferdig fordeling av offentlige midler mellom de familiene som har og de som ikke har barnehageplass, sier Valgerd Svarstad Haugland.

Regjeringen har til hensikt å utvide ordningen slik at også 2-åringene omfattes av ordningen fra 1. januar 1999. Det vil bli en overgangsordning for ettåringer som mottar kontantstøtte fra 1. august, men som fyller 2 år i perioden fram mot 1. januar 1999. Derved får familier som omfattes av ordningen fra 1. august 1998 sikkerhet for kontinuitet i støtten.

Hvem får kontantstøtte?

Kontantstøtte skal etter forslaget tilfalle familier som ikke benytter seg av omsorgsløsninger som drives med statlig driftstilskudd. Full kontantstøtte for ett år vil tilsvare det statlige driftstilskuddet for heldags barnehageplass, som for 1998 utgjører 36 140 kroner. De som benytter et korttids barnehagetilbud med statsstøtte får kontantstøtten avkortet tilsvarende.

Den beregnede kostnaden på 760 millioner kroner i 1998 er basert på gjennomsnittlig 61 000 barn pr. årskull, og utbygging av barnehageplasser for ettåringer i tråd med budsjettforslagene for 1997 og 1998.

Ordningen utredes videre

- Organisering og administrative konsekvenser av kontantstøtteordningen vil bli utredet videre. Vi vil legge dette fram for Stortinget som egen sak i løpet av våren 1998. Regjeringen har tatt høyde for de budsjettmessige konsekvensene gjennom en egen avsetning på 760 millioner kroner i budsjettforslaget, sier barne- og familieministeren.

Lagt inn 7 november 1997av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen