Historisk arkiv

Norden og Baltikum i samarbeid for likestilling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr. 97143
Dato 10.12.97

Første felles ministermøte i Oslo:

Norden og Baltikum i samarbeid for likestilling

Statsråder med ansvar for likestilling i de fem nordiske og tre baltiske landene ble på sitt første felles ministermøte i Oslo onsdag enige om et samarbeidsprogram for likestilling. Programmet gjelder for perioden 1998 - 2000.

- Dette er en milepæl i likestillingsarbeidet. Vårt håp er at nordiske erfaringer og det etablerte samarbeidet i Norden kan bidra til målrettede prosjekt for likestilling i Baltikum, sa barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland ved avslutningen av det baltisk/nordiske ministermøtet.

Dagens møte mellom likestillingsministrene representerer et langt skritt videre. Målsettingen med programmet er å bidra til økt forståelse for likestillingsarbeid, og samtidig bidra til at spørsmål om likestilling får politisk betydning i hvert av de baltiske landene.

Siden tidlig på 90-tallet har Nordisk Ministerråd og nærområdene arbeidet sammen med sikte på å sette likestilling på dagsordenen. Grunnlaget for dagens avtale ble lagt i Valmiera, Latvia i august i år under konferansen «Women and Men in dialogue». På sitt møte i Riga 8. august var de nordiske likestillingsministrene enige om å konkretisere et samarbeidsprogram med Baltikum innen utgangen av 1997, og Norge tok initiativ til et felles baltisk/nordisk ministermøte i Oslo mot slutten av året.

Samarbeidsprogrammet omfatter følgende områder:

  • Regelmessig kontakt mellom myndigheter og offentlige institusjoner på regjeringsnivå.
  • Informasjon og informasjonsutveksling.
  • Samarbeid om kvinne- og kjønnsforskning gjennom Nordisk Kvinne- og Kjønnsforskningsinstitutt (NIKK) i Oslo og etablering av forskernettverk.
  • Samarbeid mellom myndigheter og frivillig sektor/ikke-parlamentariske organisasjoner.
  • Prosjekter for å motvirke vold mot kvinner.

En arbeidsgruppe som får ansvar for å realisere programmet vil nå bli etablert.

Samarbeidet skal bygge på kunnskap og erfaringer i de enkelte land. Den nordiske innsatsen vil kunne være en katalysator for arbeidet med likestilling i Baltikum. «Hovedmål i det nordiske samarbeidet kan tjene som retningslinjer for det baltisk/nordiske samarbeidet for likestilling», heter det i programmet, som også viser til at prinsippet om å integrere et likestillingsperspektiv på alle områder vokser fram både i Norden, EU, Europarådet og FN.

Lagt inn 10. desember 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen