Historisk arkiv

Nordisk likestillingsarbeid i 1998: Økonomi og arbeidsliv prioriteres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr. 97144
Dato 10.12.97

Nordisk likestillingsarbeid i 1998: Økonomi og arbeidsliv prioriteres

Kvinner og menn i økonomi og arbeidsliv blir et prioritert område innen det nordiske samarbeidsprogrammet for likestilling i 1998. I tillegg kommer mannen til å stå i fokus - gjennom igangsetting av prosjekter under «Handlingsplan for menn og likestilling» og en egen pappakonferanse i Finland neste år. Det blir også tatt initiativ til forskning om farsroller.

- Det betyr at vi får økt oppmerksomhet om mannens plass i likestillingsdebatten også på nordisk nivå, fastslår barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland etter møtet i Nordisk Ministerråd, Likestillingsministrene i Oslo onsdag.

Sverige overtar formannskapet i Nordisk Ministerråd fra årsskiftet, og det nye formannskapet har lagt vekt på spørsmål knyttet til arbeidsmarkedet og sysselsetting. Lønnsforskjeller mellom menn og kvinner og arbeidsvurdering vil være viktige tema i denne sammenheng.

Ministerrådet drøftet også muligheten for sertifisering av bedrifter som tilfredsstiller visse krav til likestilling med en såkalt genusmerking - en parallell den nordiske miljømerkingen.

Målsettingen om integrering av likestilling på alle områder innen det nordiske samarbeidet - «mainstreaming» - følges opp gjennom flere ulike prosjekt i alle de nordiske landene.

Utviklingen av disse prosjektene vil stå sentralt i 1998. Lønnssystemer og likelønn, kjønnsperspektiv i arbeidsmarkedspolitikken og lederopplæring, og likestillingsperspektiv i barne- og ungdomspolitikk - er eksempler på nasjonale prosjekt.

Handlingsprogrammet for menn og likestilling ble godkjent av Ministerrådets møte i Riga

8. august, og Nordisk Råd anbefalte handlingsplanen under sin sesjon i Helsingfors i november. I tilknytning til pappakonferansen i Finland neste år blir det også et nordisk ekspertgruppemøte. I forkant av konferansen skal det publiseres en kartlegging av hvordan mulighetene for pappapermisjon utnyttes i de nordiske landene.

Opprettelse av en stilling som forskningskoordinator for mannsforskning ved Nordisk Kvinne- og Kjønnsforskningsinstitutt i Oslo (NIKK) blir også et tema i 1998. I kraft av sitt formannskap drøftet Valgerd Svarstad Haugland på onsdagens ministerråd et initiativ overfor samarbeidsministrene med tanke på å få stillingen inn på Ministerrådets budsjett for 1999.

Lagt inn 10. desember 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen