Historisk arkiv

Statsråd Valgerd Svarstad Haugland: - Vil vekk fra den ensidige likestillingen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr. 97132
Dato: 10.11.97

Statsråd Valgerd Svarstad Haugland:
- Vil vekk fra den ensidige likestillingen

- Vi ønsker et mykere samfunn som gir likeverdige kår for både kvinners og menns verdier og valg. Dette betyr en frigjøring av likestillingspolitikken fra den ensidighet den er preget av i dag, sa statsråd Valgerd Svarstad Haugland da hun åpnet landskonferansen for kommunale og fylkeskommunale likestillingsutvalg i Bærum mandag.

Svarstad Haugland pekte blant annet på at de fleste kvinner og menn ønsker både jobb og familieliv. Dette er også fundamentet for regjeringens familie- og likestillingspolitikk.

- Men vi må ikke sette oss i den situasjonen at det bare er arbeidslivet som teller, mens familielivet og nærmiljøet blir utarmet, understreket likestillingsministeren på konferansen.

Kvinner har inntatt yrkeslivet, men mennene har ikke på tilsvarende måte inntatt omsorgsarenaen og hjemmesfæren. Her ønsker jeg at menn skal bli mer likestilt, sier barne- og familieministeren.

Arbeidslivet

- Veksten i økonomien har vært mulig blant annet på grunn av den sterke økningen i tallet på yrkeskvinner. I 1994 var over 3 av 4 mødre med barn under 16 år i arbeid. Kvinner har tradisjonelt tilpasset seg arbeidsmarkedet på en måte som har satt dem i stand til å ha hovedansvaret for barn og hjem. Jeg tror at stadig flere menn ønsker å ta del i denne fleksibiliteten. Særlig for småbarnsfamilier er dette nødvendig. Men fleksible ordninger må ikke føre til et A-lag og et B-lag på arbeidsmarkedet. Derfor må arbeidstakernes rettigheter sikres, uavhengig av arbeidstilknytning. Jeg mener at erfaringer som er opparbeidet fra andre samfunnsfelt bør godkjennes på lik linje med relevant yrkeserfaring, fastslår Svarstad Haugland.

Lik lønn for likt arbeid av lik verdi er en viktig sak for regjeringen. - Faglig godkjenning og lønnsmessig oppvurdering av typiske kvinneyrker er nødvendige steg for å få flere menn inn i disse yrkene og for å gi kvinner tilgang til mannsdominerte deler av arbeidslivet Skal det være noen mening i arbeidsvurdering må vi ha en lov som tillater å sammenligne arbeid på tvers av fag- og yrkesgrenser og kriterier for hvordan vi kan finne ut om arbeidet har lik verdi eller ikke, sier barne- og familieministeren.

- Arbeiderpartiet har vinglet i synet på lovfesting av handlingsplaner for likestilling i arbeidslivet. Lovfesting av slike handlingsplaner for likestilling er blant de virkemidler som jeg vil vurdere, sier Valgerd Svarstad Haugland.

Familiepolitikk

- God familiepolitikk er også god likestillingspolitikk. Regjeringen Bondevik ønsker å legge til rette for reell valgfrihet når det gjelder omsorgsform for barna. Derfor vil vi ha en økt barnehageutbygging parallelt med en forbedring av de økonomiske vilkår for barnefamiliene, understreker Valgerd Svarstad Haugland.

- Fars valgfrihet er i dag knyttet opp til mors rettigheter. Regjeringen Bondevik vil fremme forslag om at alle fedre får rett til permisjon, basert på egen inntekt. Vi ser i dag konturene av en mer fleksibel mannsrolle og jeg er optimistisk når det gjelder framtiden, sier statsråd Svarstad Haugland.

Kommunalpolitiske dagsorden

Likestillingsombudet reiser spørsmålet om det er heldig at likestilling er så nær knyttet til familiepolitikken. Det likestillingsarbeidet som blir utført i Barne- og familiedepartementet omfatter langt mer enn familiepolitikk. Likestillingspolitikk kommer inn i alle sektorer og det kan alltid diskuteres hvilket departement som skal ha hovedansvaret.

- Jeg er fornøyd med dagens plassering. Det viktigste er å føre en god og aktiv likestillingspolitikk i alle sektorer, ikke bare på Barne- og familiedepartementets områder, sier Valgerd Svarstad Haugland.

Kommunalt selvstyre betyr at kommunene kan velge ulike løsninger ut fra lokale behov. Men på viktige områder vil det være nødvendig med nasjonale standardkrav. - Kommunesektoren har et selvstendig ansvar for å følge opp de nasjonale målene i likestillingspolitikken. Hos mange lokalpolitikere synes likestilling å være lavt prioritert. Det kan derfor være nødvendig å se på hvilke statlige virkemiddel som kan brukes for å sette en standard. Regjeringen vil derfor gjøre en gjennomgang av oppgave- og ansvarsfordelingen mellom forvaltningsnivåene, blant annet mellom fylkesmannsembetet og fylkeskommunen, lover barne- og familieministeren.

Lagt inn 11. november 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen