Historisk arkiv

Styrket innsats for barn og unge i nærområdet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 97134
Dato: 12.11.97

Valgerd Svarstad Haugland:

Styrket innsats for barn og unge i nærområdet

- Norge vil styrke innsatsen for barn og unge i nordvest-Russland og de baltiske landene. Vi vil prioritere tiltak som kan bedre omsorgen og levekårene for barn og unge, som for de mest utsatte i disse områdene preges av ekstrem nød og fattigdom. Derfor har vi besluttet nå å bevilge 400.000 kroner fra Norge til barne- og ungdomsformål i nærområdet, opplyste statsråd Valgerd Svarstad Haugland onsdag.

Barne- og familieministeren deltar under Nordisk Råds 49. sesjon i Helsingfors. Situasjonen for barn og unge i nærområdet er et tema under sesjonen, basert på en fersk rapport fra en arbeidsgruppe nedsatt våren 1997 av Nordisk Råds nærområdeutvalg.

Rapporten gir et dystert bilde av situasjonen for barn og unge i nordvest-Russland og Baltikum. Den forteller blant annet om en dramatisk økning i kvinners dødelighet forbundet med fødsler, om svært høye antall aborter i forhold til antall fødsler, og om at rundt en million barn i Østeuropa er anbrakt på institusjoner. Svært mange barn vokser opp uten kontakt med voksne og står i fare for å ende opp som kriminelle. Barna trues av sosial og økonomisk nød, og det er registrert sterk framvekst av smittsomme sykdommer.

- Dette bærer bud om en situasjon som alvorlig truer den psykososiale utviklingen og helsetilstanden for en svært sårbar gruppe. Fra et etisk standpunkt må vi bry oss sterkt om hvordan våre naboer har det, og særlig om forholdene for barn og unge. Når mange får det verre og verre, og stadig flere foreldre ikke klarer omsorgen for egne barn, krever det innsats og støtte. Det er svært viktig at Norden koordinerer innsatsen på dette området, sier Valgerd Svarstad Haugland.

Barne- og familieministeren tar til orde for å prioritere denne oppgaven og øke innsatsen for vanskeligstilte barn og unge i nærområdet.

- Et samarbeid må inkludere parlamentarikere, fagkompetanse, frivillig sektor og forvaltning på flere nivå. Økonomisk støtte alene er ikke tilstrekkelig. Den må komme i sammenheng med overføring av konkret kunnskap, og vi må medvirke til forebyggende tiltak for å hindre at stadig flere barn får det verre, sier Valgerd Svarstad Haugland.

Lagt inn 12 november 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen