Historisk arkiv

Valgerd Svarstad Haugland i barnehagekonferanse: - Kontantstøtte eller barnehage skal være foreldrenes valg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 97120
21.10.97

Valgerd Svarstad Haugland i barnehagekonferanse:

- Kontantstøtte eller barnehage skal være foreldrenes valg

- Regjeringen satser ikke på et enten eller i spørsmålet om kontantstøtte og barnehage, men på både og. Foreldrene får bedre mulighet til å velge selv. Regjeringen er opptatt av å utvikle familiepolitikken som helhet. Barnehagene er en viktig del, men kontantstøtte, bedre permisjonsordninger for både mor og far er også viktig for familienes velferd, fastslo barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland på den offisielle avslutningskonferansen for Utviklingsprogrammet for barnehagesektoren.

Utviklingsprogrammet for barnehagesektoren startet i 1995 og blir avsluttet ved årsskiftet 1997/98. I løpet av disse årene har 49 kommuner og Barnehageforbundet i samarbeid med Barne- og familiedepartementet fokusert på å øke tallet på barnehageplasser for de aller minste barna og gjøre tilbudet bedre for brukerne. Samtidig har kommunene også forsøkt å finne løsninger for å dempe kostnadsveksten.

- Vi holder fast på målet om full barnehagedekning innen år 2000 og går inn for å øke det statlige driftstilskuddet til barnehagene. Ved siden av dette vil vi at barnehagene skal være fleksible i forhold til familiens behov, slik formålet med Utviklingsprogrammet har vært, sier statsråd Valgerd Svarstad Haugland.

Familiepolitikk og likestillingspolitikk

Regjeringen vil arbeide for en familiepolitikk som styrker likestillingen i samfunnet, og gir menn og kvinner reelle muligheter til å delta på like fot både i arbeids- og organisasjonslivet og i familielivet. Dette innebærer en satsing på økt utbygging av barnehager parallelt med å bedre de økonomiske vilkårene for barnefamiliene.

- Det må bli lagt opp til større fleksibilitet i arbeidslivet. For å vinne erfaring med dette vil vi sette i gang med ulike forsøksordninger med redusert arbeidstid, understreker barne- og familieministeren.

Kontantstøtten en merkesak

Innføring av kontantstøtte til familier som ikke nytter barnehagetilbud er en merkesak for Regjeringen. Valgfrihet betyr valg mellom barnehage og kontantstøtte slik at familiene kan velge omsorgsform for barna sine. Ordningen skal innføres gradvis og gjelde for barn fra 1 til 2 år fra august 1998 og for barn fra 2 til 3 år fra januar 1999. Summen av kontantstøtte for hvert barn skal være det samme som statstilskuddet for en heldags plass i barnehage.

- Mange foreldre ønsker å være hjemme med barna sine, spesielt når de er små, sier statsråd Valgerd Svarstad Haugland.

Utviklingsprogrammet

Barnehagesektoren må alltid være i utvikling i takt med behovene for familiene og samfunnet. Søkelys må rettes både mot de kvalitative og de kvantitative sidene ved barnehagedrift, og kommunene og staten må fremdeles dra lasset sammen. Det er viktig å ha en klar bevissthet om kommunen sitt overordnede ansvar for den samlede utbyggingen, uansett om det er kommunen selv eller private som eier og driver barnehagene.

- Å legge rammevilkårene til rette for stabil drift av private barnehager er en av de største utfordringene. Regjeringen legger stor vekt på private barnehager også i framtiden, fastslår barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland.

Lagt inn 22 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen