Historisk arkiv

- Tvang kan aldri aksepteres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Priv. til red.

Nr. 98109
Dato 14.12.98

Barne- og familieministeren la fram Handlingsplan mot tvangsekteskap:

- Tvang kan aldri aksepteres

- Norske myndigheter tar sterk avstand fra alle former for tvangsekteskap, sa barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland da hun i dag la fram Regjeringens handlingsplan mot tvangsekteskap. Planen inneholder 40 nye tiltak.

I 1997 ba Stortinget Regjeringen om å utarbeide en egen handlingsplan mot tvangsekteskap. Handlingsplanen ble mandag presentert av barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland. Den er resultatet av et nært samarbeid mellom flere departementer, offentlige instanser, minoritetsgrupper og frivillige organisasjoner.

Handlingsplanen har to hovedformål: Å forebygge at ungdom utsettes for tvangsekteskap, og gi bedre hjelp til dem som utsettes for dette. Den gjelder ikke arrangerte ekteskap, så lenge det skjer innenfor norsk lov og internasjonale konvensjoner.

- Foreldre står fritt til å foreslå ekteskap, så lenge den unge fritt kan akseptere eller avvise forslaget. Det kan aldri aksepteres at foreldre bruker fysisk eller psykisk tvang, sier statsråden. Hun understreker at myndighetene tar sterk avstand fra bruk av tvang, og at det norske samfunnet både har rett og plikt til å beskytte ungdommer mot dette.

I handlingsplanen foreslår Regjeringen 40 nye tiltak mot tvangsekteskap, og sentralt står forebygging, informasjon, mekling, konfliktløsning og kompetansehevende tiltak. Flere tiltak bygger videre på allerede eksisterende aktiviteter i regi av blant annet frivillige organisasjoner og minoritetsmiljøer:

- Disse gruppene har opparbeidet kunnskaper og erfaringer som det er viktig å videreutvikle. Dessuten har de en helt annen mulighet til å påvirke og bidra til holdningsendringer enn det storsamfunnet har, understreker Svarstad Haugland.

Handlingsplanen slår fast at det norske lovverket forbyr tvangsekteskap, og at det ikke er behov for lovendringer på dette punktet. Barne- og familieministeren ønsker imidlertid å utrede muligheten for fortsatt oppholdstillatelse når et tvangsekteskap blir annullert. I dag kan den parten som ikke har bosettingstillatelse, miste oppholdstillatelsen i landet.

Faktaark

Handlingsplanen mot tvangsekteskap inneholder 40 nye tiltak.

De viktigste er:

  • Støtte til forebyggende tiltak, rådgivning, konfliktløsning og mekling.
  • Informasjonsbrosjyrer til ungdom og foreldre med minoritetsbakgrunn og til ansatte i offentlige og privat virksomhet.
  • Informasjonshefte om lover og konvensjoner
  • Informasjonshefte om valg av ektefeller i ulike religioner
  • TV-spot og video om tvangsekteskap
  • Tvangsekteskap kommer inn som eget emne i skolefag
  • Flerkulturell forståelse kommer inn som del av lærerutdanningen og helse- og sosialarbeiderutdanningen. Tvangsekteskap kommer også inn i videreutdanningen.
  • Opplysningstiltak for ungdom og foreldre ved helsestasjoner og skolehelsetjenesten
  • Ny veileder i likestilling for elever i grunnskolen og videregående skole
  • Debattforum på Internett
  • Støtte og initiativ til forskning, utvikling og dokumentasjon
  • Erfaringsutveksling med andre land
  • Beredsskapshjem og botilbud for unge som må bryte med familien
  • Samarbeid mellom utenriksstasjonene, norske instanser og myndigheter om rutiner og tiltak. Utvikle rutiner for et mottakerapparat. Bistand fra utenrikstjenesten i konkrete saker.

Merk: Tiltakene følges opp av ulike departementer (Barne- og familiedepartementet, Justisdepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet, Kirke-, undervisnings- og forskningsdepartementet, Sosial- og helsedepartementet og Utenriksdepartementet). Barne- og familiedepartementet vil koordinere oppfølgingen av Handlingsplanen mot tvangsekteskap.


Ved behov for ytterligere informasjon kan henvendelser rettes til Informasjonssekretariatet - BFD, tlf. 22 24 24 07 / faks 22 24 24 18.

Lagt inn 15. desember 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen