Historisk arkiv

- Vil fremme likestilling, mener barne- og familieministeren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr. 98063
Dato 17.07.98

Ny forskrift tillater særbehandling av menn:

- Vil fremme likestilling, mener barne- og familieministeren

Fra og med i dag kan menn oppfordres til å søke visse stillinger innen undervisning og omsorg for barn. Den nye forskriften åpner også for moderat kvotering av menn til slike yrker og utdanninger. - En jevnere kjønnsfordeling vil fremme likestilling, sier barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland.

I dag er menn underrepresentert i en rekke viktige utdanninger og yrker. Dette vil barne- og familieministeren nå bidra til å rette på, gjennom en ny forskrift som tillater en viss særbehandling av menn. Forskriften gjelder stillinger i barnehager, barneparker, førskoleordninger, grunnskole og barneverninstitusjoner, der hovedoppgaven er undervisning av, eller omsorg for, barn. Den gjelder også for utdanninger som fører fram til disse yrkene.

Den nye forskriften medfører at det heretter vil være tillatt å oppfordre menn til å søke slike stillinger. Hittil har dette vært i strid med likestillingsloven. Forskriften åpner også under visse forutsetninger for en moderat kvotering av menn til de samme yrkene. Det innebærer at en mann kan velges framfor en kvinne når begge er likt eller tilnærmet likt kvalifisert. Dette er i tråd med likestillingslovens bestemmelser i yrker der kvinner er underrepresenterte. Men for menn er altså bestemmelsen begrenset til yrker og utdanninger der omsorg for barn er hovedoppgaven i stillingen.

- Likestillingen vil styrkes med en jevnere kjønnsfordeling i yrker som har å gjøre med undervisning og omsorg for barn, sier barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland. Hun mener det er viktig for barns holdninger til kjønnsroller at de møter menn som omsorgspersoner i barnehager og skoler. Hun peker også på at gutter trenger menn som forbilder og rollefigurer.

Forslaget til forskrift har vært ute til høring, og høringsinstansene var i all hovedsak positive til forskriften.

Kontaktperson: Informasjonssekretariatet, telefon 22 24 24 07

Lagt inn 17. juli 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen