Historisk arkiv

12. august lansert som Den Internasjonale Ungdomsdagen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr. 98069
Dato 13.08.98

Internasjonal erklæring om ungdomspolitikk vedtatt:

12. august lansert som Den Internasjonale Ungdomsdagen

Norge har deltatt aktivt i utformingen av den første verdensomspennende erklæring om ungdomspolitikk, Lisboa-erklæringen, som ble vedtatt på verdenskonferansen for ungdomsministere i Lisboa onsdag.For å markere verdien av en egen, helhetlig ungdomspolitikkble det også vedtatt en resolusjon som lanserer 12. august som Den Internasjonale Ungdomsdagen.

Statssekretær Odd Anders With ledet den norske delegasjonen på konferansen, der 150 land deltok. Konferansen ble arrangert i samarbeid mellom FN og den portugisiske regjering, og er en oppfølging av FN’s «World programme of Action for Youth to the Year 2000 and Beyond».

I sin åpningstale minnet FN’s generalsekretær Kofi Annan om at ingen nasjon er født demokratisk. Han utfordret verdens ungdomsministere til å inkludere unge mennesker i samfunnslivet helt fra fødselen av. - Et samfunn som avskjærer ungdommen er dømt til å blø ihjel, erklærte Kofi Annan.

Statssekretær Odd Anders With viste under konferansen til norske erfaringer med barn og unges medvirkning i lokale beslutningsprosesser. - Medvirkning i samfunnet og lokale beslutningprosesser gir større politisk engasjement, økt interesse for demokratiske spilleregler og reell innflytelse, påpekte Odd Anders With i sitt innlegg.

Hovedtema i Lisboa-erklæringen er «Nasjonal ungdomspolitikk», «Medvirkning, utvikling og fred» og «Utdanning, arbeid, helse og rusmiddelmisbruk». Medlemslandene oppfordres bl.a. til å utvikle program og tiltak med sikte på unges rett til egen utvikling, aktiv medvirkning i samfunnet og utnyttelse av unges potensiale til å forebygge og løse konflikter. Erklæringen understreker også behovet for tiltak for å bekjempe analfabetisme, tiltak mot for stort konsum av tobakk og alkohol, og tiltak mot rusmiddelmisbruk.

Priv. til red.:

Lisboa-erklæringen om ungdomspolitikk (engelsk versjon) kan fås ved henvendelse til Informasjonssekretariatet - tlf. 22 24 24 07 / faks 22 24 24 18.

Nærmere informasjon om Lisboa-konferansen og erklæringen finnes også på følgende adresse på Internett: www.un.org/events/youth98/


Kontaktperson: Informasjonssekretariatet, 22 24 24 07

Lagt inn 14. august 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen