Historisk arkiv

Endringer i lov om barneverntjenester og sosiale tjenester Faktaark

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Dato 15.05.98

FAKTAARK

Endringer i lov av 17.juli 1992 nr 100 om barneverntjenester og lov av 13.desember 1991 nr 81 om sosiale tjenester Faktaark

OT PRP NR 61 VEDTATT I STATSRÅD 15/5.98

  • Regjeringen går inn for enkelte endringer i barnevernloven og sosialtjenesteloven. Endringene i barnevernloven dreier seg først og fremst om endringer i gjeldende bestemmelser, men det foreslås også enkelte nye bestemmelser. Endringene i sosialtjenesteloven er i kapittel 9 som omhandler saksbehandlingen i fylkesnemnda, og administreres av Barne- og familiedepartementet.
  • Endringene foreslås på bakgrunn av erfaringer i perioden fra gjeldende lov trådte i kraft 1.januar 1993. Barnevernloven er for tiden gjenstand for en omfattende evaluering. De endringsforslagene som nå er foreslått berøres ikke av den pågående evaluering.
  • I proposisjonen omtales også spørsmålet om endring i barnevernloven med sikte på å gi barneverntjenesten et større ansvar for å forebygge og sette inn etterfølgende tiltak i forhold til kriminalitet begått av barn under den kriminelle lavalder. Departementet har, bl.a. på grunnlag av høringen, kommet til at det ikke er grunnlag for å fremme forslag til lovendring.

Forslagene til endringer i barnevernloven gjelder bl.a.:

  • Ny bestemmelse om krav om politiattest for visse grupper ansatte og fosterforeldre i barnevernet. Yrkesforbud for de samme gruppene dersom de har begått seksuelle overgrep mot barn og unge.
  • Heving av aldersgrensen for å opprettholde frivillige tiltak etter barnevernloven for tidligere barnevernklienter fra 20 til 23 år.
  • Innføring av frist for kommunen til å legge en sak frem for fylkesnemnda når den private part krever endringer i fylkesnemndas vedtak.
  • Ny bestemmelse om tiltaksplan når barn plasseres i særlig tiltak for barn med alvorlige atferdsvansker.
  • Overføring av ansvaret for å fastsette oppfostringsbidrag fra fylkesnemnda til bidragsfogden.

Forslagene til endringer i sosialtjenesteloven gjelder bl.a.:

  • Adgang for kommunene til å bringe fylkesnemndas vedtak inn for domstolene til rettslig overprøving.
  • Presisering av bestemmelsen om at kommunene selv skal dekke utgifter ved rettslig overprøving av fylkesnemndas vedtak.

Økonomiske og administrative konsekvenser

*Innføring av krav om politiattest er beregnet å utgjøre i overkant av 4000 attester hvert år og vil kreve 4 årsverk innen stillingskatagorien kontoransatte. Forøvrig har ingen av lovendringsforslagene økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning.


Kontaktperson: Informasjonssekretariatet, telefon 22 24 24 07

Lagt inn 15. mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen