Historisk arkiv

Fedrene er på banen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 98074
11.09.98

Barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland:

Fedrene er på banen

Det er urettferdig for barna dersom de blir frarøvet sjansen til kontakt med far, sa barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland i sitt foredrag på konferansen om menn og barn arrangert av Institutt for Kristen Oppseding i Oslo i dag.

Fedrene er på banen. De tar i bruk de rettigheter de har og krever nye. Det er et resultat av endringene i farsrollen fra å være en forsørgerfar til å bli mer en omsorgsfar. De vil være fedre også etter samlivsbrudd, og krever at samværet skal derfor avspeiles i barnebidraget.

Jeg ser det som positivt at fedre krever større rettigheter i forhold til barna sine. Departementet arbeider med et nytt høringsnotat om reglene for å fastsette barnebidrag. Hvilke modeller som skal legges til grunn vil jeg komme tilbake til når høringsutkastet foreligger, sa Valgerd Svarstad Haugland.

Fedrekvoten har fått fedrene mer på banen. I dagtar 7 av 10 fedre med rett til fødselspenger ut fedrekvoten. 10 prosent av fedrene tar også ut permisjon utover de 4 ukene. Jeg trekker den konklusjonen at endring av farsrollen er bra for hele familien. Med andre ord: Politikk virker, påvirker, endrer og utfordrer, sa barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland.

Statsråden var også opptatt av at de yngre mennene er på leting etter en ny mannsrolle og vil være med på å forme den. Noen har tatt til orde for et nytt mannsrolleutvalg.

Jeg er i tvil om et nytt mannsrolleutvalg er den beste måten å få det til på. Regjeringen har opprettet et statssekretærutvalg for likestilling. Jeg håper utvalgets virksomhet vil bringe likestillingsdebatten videre ved større fokusering på de utfordringene som ligger i den nye mannsrollen, sa barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland.

Lagt inn 11. september 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen