Historisk arkiv

Flertall av foreldrene i ny undersøkelse: - Vil helst passe ett- og toåringer selv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

98020
12.03.98

Flertall av foreldrene i ny undersøkelse:

- Vil helst passe ett- og toåringer selv

Et flertall av foreldrene til ett- og toåringer vil foretrekke å passe barna selv, hvis de kunne velge uavhengig av økonomi og tilgang på barnehage. Når barna blir tre år vil flertallet av familiene velge barnehage, viser en ny undersøkelse fra Opinion. - Dette viser at kontantstøtten er viktig for familier med ett- og toåringer, understreker barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland.

Undersøkelsen viser videre at 75 prosent av foreldrene til ett- og toåringer vil benytte seg av kontantstøtten. Svært mange av foreldrene som i dag ikke passer barna selv oppgir økonomi, vanskeligheter med å ta permisjon og ønske om å unngå langvarig fravær fra arbeidslivet som årsaker til at de ikke er mer hjemme med barna. Mange foreldre til barn under skolealder ønsker også å kunne kombinere deltids barnehage med eget pass av barn.

Undersøkelsen omfatter 2033 foreldre med barn under skolealder og er gjennomført i perioden 12. - 21. februar, på oppdrag fra Barne- og familiedepartementet.

- Jeg merker meg at flertallet i selve målgruppen for kontantstøtte ønsker å være mer hjemme med barna de første årene, og at de oppgir økonomi som en viktig forutsetning for å kunne velge den løsningen de helst ønsker. Mange ønsker også mulighet til å kombinere mer tid hjemme med deltid i barnehage. Vår modell for kontantstøtte imøtekommer disse behovene, påpeker Valgerd Svarstad Haugland.

Blant småbarnsforeldre med samlet inntekt under 300.000 kr. foretrekker et klart flertall kontantstøtte (51 %) foran økt barnetrygd (28%) eller utvidet fødselspermisjon (17%). Småbarnsforeldre med samlet inntekt 500.000 kr. og over velger motsatt: Flertallet vil ha utvidet fødselspermisjon (59 %) foran kontantstøtte eller økt barnetrygd (begge 19 %).

- Svarene tyder på at utvidet fødselspermisjon er en reform for de småbarnsforeldre som har heltids jobb og best økonomi, sier Valgerd Svarstad Haugland.

PRIV. TIL RED: Se vedlagte « linkdoc004005-070218#docFAKTAARK - Opinions undersøkelser»

Informasjonssekretariatet, telefon 22 24 24 07

Lagt inn 12. mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen