Historisk arkiv

Foreslår 2 500 nye barnehageplasser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr. 98081 B
Dato 05.10.98

Foreslår 2 500 nye barnehageplasser

Regjeringen foreslår etablering av 2500 nye barnehageplasser i 1999. Den samlede bevilgningen til barnehagene foreslås økt med 360 millioner kroner. - Målsettingen om full barnehagedekning i år 2000 står fast, sier barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland.

Den økte bevilgningen skal dekke nye barnehageplasser, økte tilskudd til deltidsplasser for å gjøre barnehagene mer fleksible, samt videreføring og helårsvirkning av de nye barnehageplassene i 1997 og 1998. Forslaget til barnehager totalt er på 4,607 milliarder kroner for 1999. Dette er en økning på 8,5 prosent i forhold til året før.

Mange kommuner gir uttrykk for at det reelle behovet for nye barnehageplasser synes å være redusert og dessuten vanskelig å fastslå. Det vises til virkningene av seksårs-reformen, vesentlig større utbygging av barnehageplasser i 1997 i forhold til måltallene, ringvirkninger av kontantstøtten og større tilbud på deltidsplasser. Det er derfor behov for å få reviderte anslag over behovet i den enkelte kommune.

Behovet for barnehageplasser varierer sterkt fra kommune til kommune. For neste år beregner Regjeringen 1 500 nye plasser til barn under tre år, og 1 000 nye plasser til barn over tre år, inkludert plasser i private barnehager og familiebarnehager.

Fleksible åpningstider

Kontantstøttereformen og andre permisjonsordninger fører til økt behov for fleksible åpningstider. Fra 1.8 1999 legges det opp til en økning i tilskuddet for korte oppholdstider. Dette gjøres for at barnehageeiere skal kunne gi et fleksibelt barnehagetilbud, og for at det skal bli lettere for foreldre å kombinere barnehage og kontantstøtte. Driftstilskuddet til heldagsplasser forblir uendret.

Stortingsmelding

Regjeringen vil i løpet av 1999 legge fram en ny stortingsmelding om barnehager. Der skal det drøftes hvordan kommunale og private barnehager kan sikres gode og stabile rammebetingelser, både økonomisk, juridisk og pedagogisk. Et barnehagetilbud til alle som ønsker det, skal dekke barnets og familiens behov for både kvalitet og fleksibilitet.


Kontaktperson: Informasjonssekretariatet, telefon 22 24 24 07

Lagt inn 5. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen