Historisk arkiv

Foreslår automatisk tildeling av barnetrygd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 98026
03.04.98

Foreslår automatisk tildeling av barnetrygd

Kongen i statsråd oversendte fredag forslag til Stortinget om å endre lov om barnetrygd. Det foreslås at foreldre skal få barnetrygd for nyfødte automatisk uten å måtte sende søknad. Regelen om ikke å utbetale barnetrygd for barn som dør innen 30 dager etter fødselen foreslås opphevet. Alle barn som lever over et månedsskifte skal være berettiget til barnetrygd for en måned.

Etter anbefaling fra Barne- og familiedepartementet skal barnetrygd for nyfødte gis automatisk på grunnlag av opplysninger i folkeregisteret. Automatikken gjelder ikke enslige forsørgere, fordi de må oppfylle flere skjønnsmessige vilkår for å få utvidet barnetrygd. Nordmenn som arbeider i andre EØS-land, samt arbeidstakere fra øvrige EØS-land som arbeider i Norge unntas fra automatikken, og må søke om barnetrygd på eget skjema. Det samme må foreldre der moren ikke er registrert bosatt i Norge, og der barnet er eldre enn seks måneder når rett til barnetrygd inntrer.

Hensikten med lovendringen er å bedre servicen overfor stønadsmottakere. Siden 1990 har trygdekontorene i Bærum, Hamar, Våler og Etnedal utprøvd en edb-rutine for såkalt automatisk tilståelse av barnetrygd. Rikstrygdeverket foretok grundige evalueringer av forsøket i 1991 og 1996, og fant at både kommunene og brukerne var svært fornøyde med ordningen. De fleste brukerne slapp å søke om barnetrygd, saksbehandlingen i kommunene gikk raskere, og det ble ikke registrert noen økning i antall feilutbetalinger. Derfor ønsker Barne- og familiedepartementet at ordningen nå skal gjelde for hele landet.

Informasjonssekretariatet 22 24 24 07

Lagt inn 3 april 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen