Historisk arkiv

Fyldig informasjon om kontantstøtte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr. 98/053
Dato: 12.06.98

Fyldig informasjon om kontantstøtte

Etter at Stortinget onsdag vedtok å innføre kontantstøtte til småbarnsforeldre iverksettes det nå et fyldig informasjonsopplegg om ordningen. Informasjonen vil bli rettet direkte mot småbarnsfamilier, mot kommuner og private barnehager, og mot de enkelte trygdekontorene som skal stå for utbetalingen.

Kontantstøtten innføres for ett-åringer fra 1. august i år, og for to-åringer fra neste år. På samme måte som barnetrygd utløses kontantstøtte fra og med måneden etter at rettigheten er opparbeidet. De som fyller to år mellom 1. august og 31. desember i år beholder kontantstøtten i denne perioden.

Kontantstøtte skal gis til familier med barn mellom ett og tre år, og som ikke benytter heltids barnehageplass med statlig tilskudd. Det blir mulig å kombinere deltids plass i barnehage med avkortet kontantstøtte.

Barnet og støttemottakeren må være bosatt i Norge. Kontantstøtten gis for hvert enkelt barn, uavhengig av inntekt og om barnet bor sammen med begge eller én av foreldrene. Kontantstøtten skal ikke skattlegges, og den blir utbetalt uavhengig av ulike trygdeytelser forøvrig.

Kontantstøtte gis ikke for barn i fosterhjem eller institusjon etter barnevernloven.

Direkte informasjon

Rikstrygdeverket (RTV) vil utarbeide informasjonsbrev om de viktigste betingelsene for å kunne motta kontantstøtte til alle småbarnsfamilier som kan bli omfattet av ordningen. Alle familier med barn i aktuell alder vil motta et slikt brev i månedsskiftet juni/juli.

Samtidig vil RTV informere om ordningen gjennom en riksannonse i landets aviser.

I slutten av august vil RTV sende et nytt informasjonsbrev til alle familier med barn født i perioden 1. august 1996 - 30 november 1997. Det betyr familier med:

  • barn som er mellom ett og to år pr. 1. august 1998,
  • barn som fyller ett år i perioden 1. august - 30. november 1998,
  • eller barn som fyller to år i perioden 1. august - 31. desember 1998,

og som dermed kan ha rett til utbetaling av kontantstøtte i 1998.

Med dette brevet vil det også følge et eget søknadsskjema. Foreldre som ønsker kontantstøtte må returnere utfylt søknadsskjema til sitt lokale trygdekontor.

Trygdekontoret skal stå for utbetalingen, basert på søknadene og kommunale registre over barn med plass i kommunale og private barnehager. På grunn av de administrative og datatekniske rutiner som skal legges på plass vil utbetalingen skje i desember, men med virkning fra 1. august i år.

Kommuner, private barnehager og trygdekontorene

Kommunene skal bygge opp egne registre over barn med plass i kommunale og private barnehager. Registret vil gi trygdekontorene oversikt over hvilke barn som har hel- eller deltids plass i barnehagene.

Barne- og familiedepartementet utarbeider nå et eget brev til kommunene og private barnehageeiere med orientering om kontantstøtteordningen. Brevet vil gå til alle landets kommuner og private barnehager i løpet av neste uke.

Spørsmål fra publikum

Rikstrygdeverket utarbeider egne retningslinjer for forvaltning av ordningen og behandling av søknader om kontantstøtte. Den interne opplæringen i trygdeetaten vil være gjennomført i første halvdel av september.

Etter dette kan de lokale trygdekontorene svare på henvendelser og gi nærmere opplysninger om kontantstøtteordningen.

---------------------------------------------------------------------

Priv. til red.:

Vi regner med at ovenstående gir grunnlag for avisens forbrukerinformasjon om kontantstøtteordningen. Ta likevel gjerne kontakt ved behov for nærmere informasjon.

Vi viser ellers til pressemelding nr. 98052 utsendt onsdag kveld 10.06.98 umiddelbart etter Stortingets vedtak om innføring av kontantstøtte.

Med hilsen

Informasjonssekretariatet - BFD

Lagt inn 12 juni 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen