Historisk arkiv

Gir større rettigheter og ryddigere regelverk ved fødsel og adopsjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr. 98044
Dato 15.05.98

Endringer i folketrygdloven:

- Gir større rettigheter og ryddigere regelverk ved fødsel og adopsjon

Kongen i statsråd godkjente fredag regjeringens forslag til endringer i folketrygdloven om ytelser ved fødsel og adopsjon. I odelstingsproposisjonen foreslår regjeringen blant annet fjerning av kravet om yrkesaktivitet umiddelbart før fars stønadsperiode tar til, at lønn under utdanning likestilles med yrkesaktivitet ved opptjening av rett til fødsels- og adopsjonspenger og harmonisering av regelverket ved fødsel og adopsjon.

Bakgrunnen for forslagene er at departementet har sett enkelte uheldige utslag av gjeldende regelverk; visse grupper mister retten til fødsels- og adopsjonspenger uten at dette kan sies å være rimelig begrunnet.

- Jeg ser ingen grunn til å opprettholde bestemmelsen om at fedre skal være i arbeid de siste to ukene før permisjon for å ha rett til fødselspenger, selv om få har mistet retten av denne grunn, sier Valgerd Svarstad Haugland.

Personer som tar etter- og videreutdanning tjener ikke opp rett til fødsels- og adopsjonspenger, selv om de mottar lønn fra arbeidsgiver. Forslaget om å innføre opptjeningsrett til fødsels- og adopsjonspenger for personer som er i et arbeidsliknende forhold og som mottar lønn fra arbeidsgiver, vil medføre at nye grupper får rett til fødsels- og adopsjonspenger.

- Betydningen av å ha en faglig oppdatert arbeidsstyrke ser jeg som svært viktig. Jeg vil derfor legge til rette for at arbeidstakere som tar etter- og videreutdanning får beholde sine rettigheter som yrkesaktive, understreker statsråd Valgerd Svarstad Haugland.

Det er ulikheter i reglene for rett til fødsels- og adopsjonspenger. Noen av ulikhetene er en følge av at situasjonen ved henholdsvis fødsel og adopsjon er forskjellig.

-Jeg ser imidlertid enkelte forskjeller i regelverket som ikke er rimelig begrunnet. Jeg ønsker derfor blant annet at en yrkesaktiv mor får rett til adopsjonspenger selv om far ikke har vært yrkesaktiv. Dermed blir reglene tilsvarende som ved fødsel, sier Valgerd Svarstad Haugland.

---

Priv. til red: Se vedlagte linkdoc004005-070233#doc«Faktaark»


Kontaktperson: Informasjonssekretariatet, telefon 22 24 24 07

Lagt inn 15. mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen