Historisk arkiv

Kontantstøtten godkjent i statsråd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr. 30/98
Dato: 17. april 1998

Kontantstøtten godkjent i statsråd

Kongen i statsråd godkjente fredag regjeringens forslag til innføring av kontantstøtte. I stortingsproposisjonen om kontantstøtte foreslår regjeringen å opprettholde den statlige støtten til barnehagene. Det foreslås avkortet kontantstøtte etter en fire-gradert sats for barn som kombinerer barnehageplass med kontantstøtte.

Regjeringen går inn for at kontantstøtten trer i kraft som planlagt 1.august 1998 for ett-åringer, og foreslår ordningen utvidet til å gjelde for ett- og toåringer fra og med 1. januar 1999. Det utbetales 3000 kroner måneden dersom barna ikke benytter statlig subsidiert barnehage på heltid. Trygdekontorene skal forvalte utbetalingen. Private og kommunale barnehager pålegges å gi kommunene oversikt over barn som har hel- eller deltidsplass i barnehage, og kommunene pålegges å lage et register som sendes til trygdekontoret for kontroll.

- Regjeringen har ved den foreslåtte forvaltningsmodellen tatt hensyn til høringsuttalelsene. De gir oss støtte for en brukervennlig modell som imøtekommer foreldrenes behov for ulike kombinasjonsløsninger med hjemmeomsorg og barnehage, sier statsråd Valgerd Svarstad Haugland.

Kontantstøttens størrelse skal fastsettes av Stortinget hvert år, og foreslås i startfasen å utgjøre 36 000 kroner årlig. Reformen koster anslagsvis 760 millioner kroner i 1998. I tillegg kommer administrative utgifter til forvaltningen i kommunene og trygdeetaten på 58,4 millioner kroner. I 1999 vil utbetalingen av kontantstøtten koste 2 870 millioner kroner for to årskull.

Familier definert som fosterhjem vil ikke motta kontantstøtte, fordi de fleste fosterforeldrene mottar forhøyet godtgjøring for å være hjemme med fosterbarnet.

Innvandrerfamilier, samt familier som er i kontakt med barnevernet, unntas ikke fra kontantstøttens vilkår. I evalueringen av kontantstøtten vil regjeringen se spesielt på om barna i disse familiene bruker barnehage mindre som følge av kontantstøtten.

Lagt inn 17. april 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen