Historisk arkiv

Regjeringen vil lovfeste kontantstøtten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

98039
30.04.98

Regjeringen vil lovfeste kontantstøtten

Kongen i statsråd oversendte torsdag odelstingsproposisjonen om innføring av kontantstøtte til Stortinget. Proposisjonen inneholder forslag om en egen lov om kontantstøtte til småbarnsforeldre, samt noen endringer i lov om barnehager.

- Kontantstøtten er en så betydelig reform at regjeringen finner det nødvendig å lovfeste ordningen, sier statsråd Valgerd Svarstad Haugland.

Regjeringen foreslår lovfestet en fire-gradert sats for rett til kontantstøtte, avhengig av barnets avtalte oppholdstid i barnehagen. Fulltidsplass i barnehage skal regnes fra mer enn 30 timer. Barn med fulltidsplass får ikke rett til kontantstøtte.

Videre foreslår regjeringen at det i barnehageloven lovfestes en plikt for kommunene til å opprette register over barn i barnehage. Registrene skal oppdateres månedlig, og benyttes av trygdeetaten til kontroll av støttemottakerens opplysninger. Barnehageeiere pålegges informasjonsplikt overfor kommunen om hvilke barn som har plass i barnehage, og hvilken ukentlig oppholdstid som er avtalt for hvert barn.

Kontantstøtten omfattes av EØS-regelverket, og regnes som en «familieytelse». Regjeringen går inn for å forhandle om å unnta kontantstøtten fra eksport til EØS-området, fordi vilkåret for å få kontantstøtte er knyttet til om barnet benytter statlig subsidiert barnehageplass i Norge.

Regjeringen foreslår at barn mellom ett og to år får kontantstøtte fra og med 1. august i år, og at ordningen 1. januar 1999 utvides til å gjelde barn fra to til tre år.


Priv. til red.:

linkdoc004005-050016#docOdelstingsproposisjonen er oversendt Stortinget etter dagens statsråd. Proposisjonen kan fås ved henvendelse til Informasjonssekretariatet - BFD.

Informasjonssekretariatet tlf. 22 24 24 07

Lagt inn 30. april 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen