Historisk arkiv

Skal gi elever et bevisst forhold til forbruk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr. 37/98
Dato: 28. april 1998

Skal gi elever et bevisst forhold til forbruk

- Elevene i grunnskolen må ha et bevisst forhold til sitt forbruk. Gjennom forbrukerundervisning skal de lære å ta praktisk ansvar for sine økonomiske valg. Det sa barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland da hun tirsdag talte på en nordisk konferanse om forbrukerundervisning i Asker.

Deltakere fra Norden, Russland og Baltikum var møtt fram for å høre statsrådens foredrag om blant annet den nye veiledningen for forbrukerlære i grunnskolen, som nylig ble godkjent. Forbrukerundervisningen skal inngå som et ledd i flere fag i grunnskolen, samt i økonomi og IT-faget i den videregående skolen.

Statsråden fremholdt de økonomiske problemene og gjeldskrisen på slutten av 80-tallet som en bakgrunn for hvorfor det er viktig å innføre forbrukerlære i grunnskolen. Problemene på 80-tallet synliggjorde nødvendigheten av å lære barn og unge å skjønne konsekvensene av sine økonomiske handlinger. Dagens unge blir utsatt for en materialistisk kultur med kjøpepress og fristende reklame. Elevene må derfor få et bevisst forhold til sitt forbruk, der de økonomiske valgene er forankret i verdier.

Statsråden utfordret lærebokforlag- og forfattere til å ta denne problemstillingen på alvor når lærebøkene utformes.

Hun vektla også betydningen av å knytte de unges IT bruk med forbrukerundervisningen. Internett er et godt hjelpemiddel for å formidle god forbrukerinformasjon. Elevene skal bruke tekstbehandling og regneark for å løse oppgaver og gjennomføre prosjekter med temaer fra forbrukerfeltet.

- Vår politikk er klar; Der det er IT i skolen, der er også forbrukersektoren med informasjon, sa statsråd Valgerd Svarstad Haugland.


Kontaktperson: Informasjonssekretariatet tlf. 22242407

Lagt inn 28. april 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen