Historisk arkiv

Statssekretær Haaland Matlary i FN: - Kontantstøtte gir økt anerkjennelse av hjemmearbeid og oppdragelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr. 98016
Dato: 3. mars 1998

Statssekretær Haaland Matlary i FN: - Kontantstøtte gir økt anerkjennelse av hjemmearbeid og oppdragelse

- Forslaget om kontantstøtte innebærer at den norske regjeringen ønsker å gi økt anerkjennelse av barneoppdragelse og arbeid i hjemmet. En styrking av familien er avgjørende for våre samfunns utvikling. Foreldre som ønsker det må gis økonomisk mulighet til å velge hjemmearbeid med småbarn. Derfor er dette en viktig reform, understreket statssekretær Janne Haaland Matlary i det norske hovedinnlegget under den 42. sesjon i FNs kvinnekommisjon i New York tirsdag.

Haaland Matlary la i sitt innlegg vekt på foreldrenes ansvar for å oppdra og forme sine barn, og at de derfor må gis økonomisk mulighet til dette.

- Regjeringen i Norge ønsker en reform som sidestiller arbeidsinnsats i hjemmet og oppdragelsen av småbarn med arbeid utenfor hjemmet. Vi vil derfor at de skal få den samme økonomiske støtte fra staten som barnehageplassene mottar. Det betyr at vi også gir foreldrene valgfrihet - og økt fleksibilitet til å finne sine personlige løsninger i balansen mellom yrkesliv og familieliv, påpekte statssekretæren.

Janne Haaland Matlary understreket at barneoppdragelse krever en betydelig arbeidsinnsats. - Denne innsatsen er i stor grad underkjent, sammenlignet med hvilken betydning den har for både det enkelte barn og hele samfunnet, sa hun.

Haaland Matlary viste også til de norske erfaringene med reformer innen familie og arbeidsliv, som foreldrepermisjon med lønn og tiltak for å styrke fedrenes rettigheter.

I sitt innlegg påpekte Haaland Matlary at den nye norske regjeringen har rettet økt oppmerksomhet mot menneskerettigheter på alle politikkområder - nasjonalt og internasjonalt - gjennom å etablere en egen statsråd med ansvar for området. Hun understreket at kvinners og barns rettigheter er et sentralt tema og knyttet dette til oppfølgingen av FNs kvinnekonferanse i Beijing.

- En rekke brudd på menneskerettighetene dreier seg om diskriminering av kvinner, allerede som barn. En viktig grunn til dette er at mange samfunn fortsatt verdsetter menn høyere enn kvinner, sa Haaland Matlary og erklærte norsk støtte til tiltak som kan bedre menneskerettighetene for kvinner og barn.

Statssekretæren uttrykte særlig støtte til forslaget om en internasjonal domstol for alvorlige krigsforbrytelser. - Kvinner er særlig utsatt under væpnede konflikter. Derfor er det viktig at kjønnsperspektivet blir inkludert i grunnlaget for en slik domstol, sa Janne Haaland Matlary i det norske hovedinnlegget.

Lagt inn 4. mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen