Historisk arkiv

Stortinget vedtok kontantstøtten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr. 052/98
Dato: 10. juni 1998

Stortinget vedtok kontantstøtten

Stortinget vedtok i dag å innføre kontantstøtte for ettåringene fra og med 1. august. - Det kjennes godt å komme i havn med en så viktig reform, sier barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland.

Ettåringenes foreldre vil motta 3000 kroner i måneden dersom de ikke har barnet i en barnehage som mottar statlig driftstilskudd. Neste år vil kontantstøtteordningen også omfatte toåringene. Tvillingforeldre får dobbel kontantstøtte.

Foreldrene får selv bestemme hvilken omsorgsform som passer best. Barnet kan være hos dagmamma eller gå i barnepark uten at dette har betydning for kontantstøtten, fordi disse ikke får statstilskudd. Foreldrene kan også motta kontantstøtte og benytte «åpen barnehage», ettersom barnet her er sammen med sin omsorgsperson.

Foreldrene kan i tillegg velge en kombinasjon av redusert kontantstøtte og deltids barnehageplass. Eksempelvis kan barnet være i barnehage inntil 30 timer, samtidig som foreldrene får 45 prosent kontantstøtte.

- Jeg er glad for at vi får en ordning som åpner for fleksibilitet og valgfrihet. Stortinget har sluttet seg til vår forvaltningsmodell som sikrer stabil drift av barnehagene fremover gjennom det statlige tilskuddet. Vi holder fast på målet om barnehageplass til alle som ønsker det innen år 2000, understreker barne- og familieministeren.

Kommunene bygger nå opp et register over barn i private og kommunale barnehager, slik at trygdekontorene får oversikt over hvilke barn som har hel- eller deltidsplass. For å få kontantstøtte må foreldrene søke det lokale trygdekontoret. Et eget søknadsskjema vil bli utarbeidet.

Trygdekontorene står for utbetalingen. På grunn av de rutiner som skal legges på plass forventes det at utbetalingen av kontantstøtte vil skje fra 1. desember, men med virkning fra 1. august.


Kontaktperson: Informasjonssekretariatet 22 24 24 07

Lagt inn 11. juni 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen