Historisk arkiv

Styrket satsing på barn og unges oppvekstvilkår

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr. 98081 C
Dato 05.10.98

Styrket satsing på barn og unges oppvekstvilkår

Regjeringen vil mer enn fordoble bevilgningen til enslige mindreårige flyktninger og asylsøkere neste år. I forslaget til statsbudsjett er det også innført en helt ny post; ungdomssatsing i distriktene. - Dette styrker vår satsing på barn og unge, sier barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland.

- Arbeidet for å styrke barn og unges oppvekst- og levekår er en prioritert oppgave for Regjeringen. Budsjettforslaget som legges fram i dag, innebærer at denne satsingen videreføres neste år, understreker barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland. Det gjelder både satsingen på barn og unge i de større byene, på barn og unges utvikling og kvalifisering, på medvirkning og medansvar og på barne- og ungdomsvernet for dem med særskilte problemer. - Dette er også et budsjett som støtter opp om barn og unges egne ideer, initiativ og innsats, sier statsråden.

Ny satsing på ungdom i distriktene

Ungdomssatsing i distriktene er en helt ny post på statsbudsjettet for neste år. Her har Regjeringen satt av fem millioner kroner for 1999. Dette kommer sammen med en rekke tiltak regjeringen legger fram for å styrke bosettingen i distriktene.

- Regjeringen er bekymret over at ungdom i økende grad flytter fra distriktene og inn til de større byene, sier Valgerd Svarstad Haugland. Den distriktspolitiske innsatsen skal derfor økes, slik at ungdom får større tro på en framtid lokalt. Flere og bedre fritidstilbud, utformet etter de unges interesser og ønsker, står sentralt i denne satsingen. Det gjør også økt vekt på barn og unges medvirkning lokalt:

- Jeg oppfordrer alle kommuner og fylkeskommuner til å gå i dialog med de unge og ta meningene deres på alvor. Barn og unge må også få delta i planarbeidet og i de kommunale og fylkeskommunale beslutningsprosessene, sier hun.

Økte tilskudd til mindreårige asylsøkere

Bevilgningen til tiltak i barne- og ungdomsvernet foreslås økt med over 33 millioner kroner (23,8 prosent) i forhold til året før. I hovedsak skyldes dette en kraftig økning i tilskuddet til kommuner som tar i mot enslige mindreårige asylsøkere. Bosettingen går i dag sakte, fordi kommunene mener at de økonomiske rammebetingelsene er for dårlige. Dermed blir flyktningebarna sittende for lenge i statlige mottak. Det har både uheldige konsekvenser for det enkelte barn, og fører til store merutgifter for staten.

Regjeringen vil bedre rammebetingelsene, slik at barna raskere kan bosettes og komme i gang med sin etablering i Norge . Tilskuddet til kommunene økes derfor fra 80 000 til 90 000 kroner.

Regjeringen foreslår også at perioden med tilskudd utvides med to år, til man fyller 20 år. Hovedtyngden av flyktningebarna er mellom 15 og 18 år når de kommer til Norge. Mange kommuner har vegret seg mot å ta i mot de eldste barna, fordi det gjenstår så kort tid av det særskilte rammetilskuddet.

Til sammen foreslår Regjeringen å øke bevilgningen til enslige mindreårige asylsøkere og flyktninger fra 30,550 millioner kroner i år til 65,050 millioner neste år.

Videre vil Regjeringen i samarbeid med Kommunenes Sentralforbund gå nøye gjennom situasjonen for de enslige mindreårige asylsøkerne, med tanke på eventuelle ytterligere endringer i tilskuddsordningen fra år 2000.

Styrker foreldrerollen

Tilskuddene til samlivstiltak og til foreldreveiledningsprogrammet videreføres i 1999 med samme beløp som i år - til sammen 5,5 millioner kroner. Barne- og familiedepartementet har det siste året mottatt over 200 søknader om samlivskurs.

- Regjeringens satsing på samlivstiltak har vist seg å møte et stort behov. Samtidig skjer det en sterk faglig utvikling på feltet. Dette ønsker vi å støtte opp om, ikke minst av hensyn til barnas oppvekstmiljø, sier statsråd Valgerd Svarstad Haugland.

Foreldreveiledning og fedregrupper er andre tiltak som skal styrke foreldrenes rolle som oppdragere og omsorgspersoner. Her foreslår også Regjeringen at det gis tilskudd til en rekke utviklingsprosjekter - blant annet utvikling av materiell og tiltak for foreldre med barn i skolen.

Barne- og ungdomstiltak

I statsbudsjettet foreslås en bevilgning på 52,5 millioner kroner til de frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene. Dette er to millioner kroner mindre enn årets bevilgning. I 1998 kom fire millioner kroner av bevilgningen til barne- og ungdomsorganisasjonene fra overskuddet i FLAX-lotteriet. Regjeringen har fremmet forslag om en sammenslåing av de statlige spillene, og FLAX-midlene er berørt av denne sammenslåingen. Under forutsetning av at Stortinget vedtar sammenslåingen av de statlige spillene, vil barne- og ungdomsorganisasjonene få tilført økte midler.

I påvente av stortingsbehandlingen har dessuten bevilgningen til «Utviklingsprogrammet for styrking av oppvekstmiljøet» blitt sterkt redusert. I år gikk fire millioner kroner av overskuddet fra FLAX-lotteriet til dette programmet. Dersom Stortinget vedtar sammenslåingen av de statlige spillene, vil det også bli foreslått økte midler til Utviklingsprogrammet.


Kontaktperson: Informasjonssekretariatet, telefon 22 24 24 07

Lagt inn 5. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen