Historisk arkiv

Utvider kontantstøtten, endrer barnetrygden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr. 98081 A
Dato 05.10.98

Utvider kontantstøtten,

endrer barnetrygden

Regjeringen vil utvide kontantstøtten til å omfatte to-åringer fra 1. januar 1999. I forslaget til neste års statsbudsjett er det avsatt 2,829 milliarder kroner til kontantstøtten. Regjeringen følger dermed opp «lov om kontantstøtte for småbarnsforeldre» som Stortinget vedtok i juni.

- Det er gledelig at vi kan innfri småbarnsfamilienes forventninger om kontantstøtte. Samtidig er vi med på å ta ansvar for innstramningene, slik at renten kan gå ned. Dette kommer særlig barnefamiliene til gode, understreker barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland.

Barne- og familiedepartementets budsjettramme er på 27,907 milliarder kroner, inkludert fødsels- og adopsjonspenger. Dette er en økning på 12,4 prosent fra 1998. Økningen skyldes i hovedsak innføring av kontantstøtten, økte bevilgninger til barnehagene og økt avsetning til fødsels- og adopsjonspenger.

Barnetrygden

Forslaget til barnetrygd er på 12,319 milliarder kroner. Barnetrygden foreslås ikke prisjustert. Regjeringen foreslår endringer i småbarnstillegget og søskenprofilen i barnetrygden. Innsparingen i barnetrygden utgjør 5,5 prosent i forhold til året før.

Småbarnstillegget (7 884 kroner pr. år) faller bort for familier som får hel (36 0000 kroner pr. år) eller delvis kontantstøtte. Familier med barn i fulltids barnehage, som dermed ikke benytter seg av kontantstøtte, skal fortsatt få tillegget.

Det ekstra småbarnstillegget til enslige forsørgere med barn på ett og to år avvikles for dem som mottar kontantstøtte. Enslige forsørgere med barn under ett år beholder retten til ekstratillegget, uansett valg av barnepass.

- Småbarnstillegget ble innført som et kontanttilskudd for å styrke økonomien til familier med ett og to åringer. Kontantstøtten kommer nå som et nytt og bedre tilbud for dem som ikke vil benytte fulltids barnehageplass, sier barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland.

Søskenprofilen modereres ved at det første og andre barnet får dagens førstebarnssats, mens det tredje barnet og de øvrige i søskenrekken får dagens tredjebarnssats.

Det gis fortsatt et tillegg i barnetrygden på 3 792 kroner årlig for hvert barn som er bosatt i Finnmark og Nord Troms.

Regjeringen vil foreta en gjennomgang av støtteordningene for barnefamiliene for å se om de står i forhold til dagens økonomiske situasjon, og vil blant annet vurdere å utvide barnetrygden til 18 år.

Skatteendringer

Regjeringen foreslår å øke den øvre rammen for fradrag av dokumenterte utgifter til pass og stell av barn som kan trekkes fra på den alminnelige inntekt i selvangivelsen. Satsene økes med 4 300 kroner til 25 000 kroner for ett barn, og med 5300 kroner til 30 000 kroner for to eller flere barn. Forsørgerfradraget i skatt på 1 820 kroner for hvert barn forblir uendret.

Småbarnsfamilienes økonomi må også sees i forhold til at både øvre og nedre grense i minstefradraget på selvangivelsen heves. Den nedre grensen heves fra 3 700 til

4 000 kroner, og den øvre grensen fra 32 600 til 39 100 kroner.

Satsen på minstefradraget foreslås økt fra 20 til 21 prosent.

Likestilling

Regjeringens likeverdstanke forutsetter full likestilling mellom kvinner og menn. Målet er blant annet flere kvinner i ledende stillinger. Tiltak som kan bidra til endringer i mannsrollen skal prioriteres. Regjeringen vil legge fram en redegjørelse for utviklingen på sentrale likestillingspolitiske områder for Stortinget våren 1999.

Kompetansesenteret for likestilling foreslås tildelt 4,841 millioner kroner i Regjeringens budsjettforslag. Det medfører en økning på 54 prosent i forhold til årets budsjett. Forslaget til Likestillingsombudet er på 4,495 millioner kroner. Dette er en økning på 8,9 prosent. Økningen skyldes i hovedsak utgifter til samlokalisering av begge disse med informasjons- og dokumentasjonssenteret Kilden.


Kontaktperson: Informasjonssekretariatet, telefon 22 24 24 07

Lagt inn 5. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen