Historisk arkiv

Valgerd Svarstad Haugland på OECD-konferansen: - Likestilling ikke bare kvinnesak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

083
12.10.98

Kontaktperson:
Informasjonssekretariatet, 22 24 24 07

Valgerd Svarstad Haugland på OECD-konferansen:

- Likestilling ikke bare kvinnesak

- Vi kan ikke lenger forstå likestilling som en ren kvinnesak. Skal vi oppnå full likestilling hjemme som ute må vi involvere både kvinner og menn. Jeg ønsker at denne konferansen skal sende et signal om at kvinner og menn skal delta i arbeidslivet på lik fot - og dele familieansvaret fullt ut, sa barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland da hun åpnet OECD-konferansen om kvinnedominerte yrker i Oslo i dag.

- Det nye arbeidsmarkedet stiller nye krav til arbeidskraften. Her må både menns og kvinners ressurser nyttes fullt ut. Det er derfor nødvendig å fortsette en aktiv politikk mot kjønnsskiller i arbeidslivet. Bare på den måten kan utviklingen komme både kvinner og menn tilgode på lang sikt, sa statsråd Valgerd Svarstad Haugland.

I OECD-landene vil befolkningsutviklingen medføre økt behov for omsorgspersoner, både i og utenfor institusjoner. Dette har alltid vært og er fremdeles, kvinners arbeid. Omsorgsoppgaver skaper barrierer for full deltakelse i arbeidslivet. Samtidig er utvidelsen av omsorgstjenester et viktig område for nyskaping av arbeid.

- Vi trenger derfor gode ordninger for selve omsorgen, men også foreldrepermisjon, fleksible arbeidsvilkår og menn som omsorgspersoner. Jeg ser velferdsstaten som fundament for å kunne kombinere familie- og arbeidsliv, sa Svarstad Haugland.

Både kvinner og menn skulle være i stand til å kombinere betalt arbeid med familiearbeid på fleksible måter. Den norske regjering har foreslått kontantstøtte for barn mellom 1 og 3 år. I tillegg står målsettingen fast om at alle som ønsker det skal få barnehageplass innen år 2000. Målet for ordningen er å gi familiene mer tid til å ta vare på sine barn, og større fleksibilitet i valg av omsorgsform.

- Vi ønsker valgmuligheter for foreldre som tar permisjon for barneomsorg. Fedrekvoten er populær, men få fedre benytter seg av muligheten for en lengre permisjon. Jeg ønsker å rette oppmerksomheten mot at likestilling må bli en mannssak. Dette stiller også krav til forståelse og tilrettelegging i arbeidslivet, understreket Valgerd Svarstad Haugland.

Lagt inn 12. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen