Historisk arkiv

Vil gi tryggere hverdag for barn under omsorg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr. 98045
Dato 15.05.98

Endringer i adopsjonsloven:

- Ivaretar bedre barnet og foreldre

Kongen i statsråd godkjente fredag regjeringens forslag til endringer i adopsjonsloven. I odelstingsproposisjonen foreslås det i første rekke en lovfesting av det som er dagens praksis. Hensikten er å sikre at en adopsjon gjennomføres i samsvar med barnets grunnleggende interesser og internasjonale forpliktelser.

Endringene foreslås på bakgrunn av behovet for en lovfesting av adopsjonsformidling utover det som i dag følger av barnevernloven. Behovet er størst ved utenlands- adopsjonene fordi de er flest og fordi private organisasjoner er involvert i formidlingen.

- Men også ved formidling av norske barn er det behov for ordninger som på en bedre måte ivaretar barnet, biologiske foreldre og adoptivforeldre, sier Svarstad Haugland.

Adopsjonsformidling av norske barn utgjør få saker og utvelgelsen av foreldre foreslås lagt til et sentralt faglig utvalg.

- Jeg ønsker at myndighetene skal legge til rette for gode ordninger slik at adopsjon kan være et alternativ for kvinner/par som ikke ser seg i stand til selv å oppforstre barnet, understreker statsråd Valgerd Svarstad Haugland.

Når det gjelder utenlandsadopsjonene er forslaget i første rekke ment å presisere og tydeliggjøre det systemet som allerede ligger der i dag. Bestemmelsen om at adopsjon fra fremmed stat som hovedregel skal foregå gjennom forening med offentlig godkjenning, innebærer en lovfesting av dagens praksis.

-Jeg mener dette gir best sikkerhet mot kjøp, salg, tyveri eller bortføring av barn med sikte på adopsjon, sier Valgerd Svarstad Haugland.

---

Priv til red: Se vedlagt linkdoc004005-070235#doc«FAKTAARK»


Kontaktperson: Informasjonssekretariatet, telefon 22 24 24 07

Lagt inn 15. mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen