Historisk arkiv

Vil gi tryggere hverdag for barn under omsorg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr. 98043
Dato 15.05.98

Endringer i barnevernloven og sosialtjenesteloven:

- Vil gi tryggere hverdag for barn under omsorg

Kongen i statsråd godkjente fredag regjeringens forslag til endringer i barnevernloven og sosialtjenesteloven. I odelstingsproposisjonen foreslår regjeringen blant annet politiattest for visse grupper ansatte og fosterforeldre i barnevernet og yrkesforbud ved visse seksuelle overgrep mot barn og unge. Heving av aldersgrensen fra 20 til 23 år for tidligere barnevernklienter og plikt for barneverntjenesten til å utarbeide tiltaksplan for barn med alvorlige atferdsvansker.

Endringene foreslås på bakgrunn av erfaringer i perioden fra gjeldende lov trådte i kraft 1.januar 1993. Videre er det tatt hensyn til høringsuttalelsene, der et stort flertall gir tilslutning til samtlige forslag.

-Forslaget om politiattest har sin bakgrunn i at barn har små muligheter, både fysisk og psykisk, til å forsvare seg mot overgrep fra voksne, sier statsråd Svarstad Haugland.

Forslaget om heving av aldersgrensen for tidligere barnevernklienter har bakgrunn i at mange av ungdommene fortsatt har behov for hjelp og oppfølging når de blir myndige, og opplever det vanskelig å bli henvist til sosialtjenesten for videre tiltak.

- Dette kan ha som konsekvens at ungdommen får en opplevelse av å være overlatt til seg selv og at ingen tar ansvar for hans eller hennes situasjon. Derfor ønsker jeg at de frivillige tiltak kan opprettholdes utover myndighetsalder, understreker statsråden.

Formålet med tiltaksplan når barn plasseres i særlig tiltak for barn med alvorlige atferdsvansker, er å sikre at nødvendige vurderinger foretas før plassering besluttes.

-Parallelt med mitt forslag om tiltaksplan har departementet iverksatt flere tiltak for å heve og sikre den faglige kvaliteten, blant annet ved bevilgning av midler til etablering av fylkeskommunale konsultasjonstjenester og et eget forsknings- og undervisningsopplegg ved Universitetet i Oslo, sier Valgerd Svarstad Haugland.

----

Priv. til red: Se vedlagte linkdoc004005-070231#doc«FAKTAARK»


Kontaktperson: Informasjonssekretariatet, telefon 22 24 24 07

Lagt inn 15. mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen