Historisk arkiv

- Kommersielt press mot barn og unge må reduseres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 99098
Dato: 05.11.99

Utvalg oppnevnt i statsråd i dag:

- Kommersielt press mot barn og unge må reduseres

- Den kommersielle påvirkningen overfor barn og unge blir stadig sterkere. En økende kommersialisering av oppvekstmiljøet og barnekulturen har flere negative sider. Vi må redusere dette presset, sier barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland.

Et offentlig utvalg som skal vurdere tiltak for å redusere det kommersielle presset overfor barn og unge ble oppnevnt i statsråd fredag.

Da Stortingsmelding nr. 40 om forbrukerpolitikken ble lagt fram i sommer, signaliserte Regjeringen behovet for en utredning av det stadig økende kommersielle presset mot barn og unge. Dette presset skyldes bl.a. at barn og unge spiller en stadig viktigere økonomisk rolle – både gjennom påvirkning av familienes forbruksmønster og som selvstendige og kjøpesterke forbrukere.

- Den økende kommersialiseringen har konsekvenser på mange plan. Den påvirker personlig forbruk og økonomi så vel som holdninger og livssyn, og den har konsekvenser for barnas selvbilde og identitet, sier Valgerd Svarstad Haugland. Utvalget skal beskrive utviklingen når det gjelder kjøpepress og –påvirkning overfor barn og unge. Det skal vurdere virkninger av det samlede kommersielle presset, herunder hvordan utviklingen påvirker holdninger til kjønn, kropp, utseende og kjønnsroller. Utvalget skal også foreslå konkrete tiltak for å motvirke det kommersielle presset, og tiltak som kan gi barn og unge økt bevissthet om forbruk og kjøpepress. Det skal vurdere spørsmålet om lovgivning og avveie dette mot andre virkemidler. Utvalget skal levere sin innstilling innen 1. oktober 2000.


Priv. til red:

Vedlagt følger utvalgets sammensetning og mandat.

Offentlig utvalg:

Utredning av tiltak for å redusere det kommersielle presset overfor barn og unge

Utvalgets sammensetning:

1. amanuensis Geir Magnus Nyborg, Sotra (leder) Markedssjef Hilde Torvanger, Oslo Helsesøster Inger Goverud, Hof Daglig leder Elizabeth Hartmann, Oslo Utreder Carin Leffler, Oslo Student Kristoffer Nilsen, Kristiansand Førstekonsulent Tove Kjos, Oslo Student Guri Thu Olsen, Bodø Rådgiver Øyvind Håbrekke, Oslo Amanuensis Kolbjørn Rafoss, Alta

Utvalget vil bli utvidet med vekt på å styrke den markedsrettslige og barnefaglige kompetansen.

Utvalgets mandat

Utvalget skal:

  • beskrive trekk ved utviklingen når det gjelder kjøpspåvirkning av barn og ungdom, og sammenstille kunnskap om og vurdere virkninger av det kommersielle presset. Herunder skal utvalget fokusere på hvordan denne utviklingen påvirker jenters og gutters holdninger til kjønn, kropp og utseende og til likestilling mellom kjønnene.
  • foreslå tiltak for å motvirke det kommersielle presset mot barn og unge, både tiltak som begrenser omfanget og tiltak som gjelder reklamens form og innhold.
  • Vurdere lovgivning som egnet og hensiktsmessig virkemiddel. Kringkastingsloven og markedsføringsloven vil være særlig relevant. Lovgivning må ses i forhold til og avveies mot andre virkemidler, som frivillige etiske retningslinjer og andre former for selvregulering. Ved vurdering av lovreguleringer bør utvalget ha for øye de nye premisser for nasjonal regulering som ligger i den nye mediesituasjonen, også i et internasjonalt perspektiv, og i globaliseringen av handelen. De forslag som legges frem må være i overensstemmelse med Norges internasjonale forpliktelser og avveies mot de rammer som følger av bestemmelsene om ytringsfrihet.
  • Foreslå tiltak for å gi barn og unge større bevissthet om forbruk og kjøpspåvirkning og gi dem grunnlag for å møte det kommersielle press de utsettes for.
  • Peke på eventuelle forskningsbehov innenfor området.

Kontakt:
Informasjonssekretariatet, tlf. 22 24 24 07

Lagt inn 5. november 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen