Historisk arkiv

- På høy tid at kommunene skjerper seg !

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Felles pressemelding fra Barne- og familiedepartementet og Miljøverndepartementet

Nr.: 99077
Dato: 01.09.99

Bare én av tre kommuner tar barn og unge med i utviklingen av lokalsamfunnet:

- På høy tid at kommunene skjerper seg !

- I følge rikspolitiske retningslinjer skal barn og unges interesser ivaretas i all kommunal planlegging som angår dem. Men undersøkelser viser at det i dag – 10 år etter lansering av retningslinjene – bare er en tredjedel av kommunene som gjør jobben sin på dette området.

- Vi er bekymret for utviklingen og mener det nå er på høy tid at kommune-Norge skjerper seg. De må endre sine rutiner og engasjere barn og unge i samfunnsutviklingen, understreket barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland og miljøvernminister Guro Fjellanger under et møte med ungdom og lokalpolitikere i Askim i dag. - Barn og unge har verdifull kunnskap som de voksne savner, bl.a. om skoleveien, lekeplassen, grøntområdene og fritidsklubben. Det er svært viktig at denne kunnskapen blir hentet fram og benyttet i planarbeidet, sa Svarstad Haugland.

En undersøkelse fra 1997 viser at flertallet av kommunene ikke lar de unge delta i planarbeid. En del kommuner følger retningslinjene, men mange gjør fremdeles lite for å få fram barn og unges interesser når planer lages. I 1998 måtte fylkesmannen i Vest-Agder ta spesiell kontakt med kommunene i fylket 30 ganger for å skjerpe hensynet til barn og unge i konkrete plansaker.

Statsrådene var også bekymret for oppslutningen om demokratiet. – Når de unge ikke selv får delta i utviklingen av lokalsamfunnet, lærer de heller ikke hvordan demokratiet fungerer, eller hvilke muligheter og begrensninger som ligger i systemet. Uten egne positive erfaringer i forhold til demokratiet kan en lett miste interessen for politikk – og for kommunevalg, sa Fjellanger.

I forbindelse med 10-årsdagen oppfordres barn og unge til å gjøre seg kjent med sine muligheter og rettigheter. De to departementene har laget informasjonsmateriell for å støtte opp om dette. Statsrådene utfordrer også ungdom til å følge opp sin egen kommunes innsats i forhold til barn og unge. De lanserte en form for ”sertifiseringsordning” der barn og unge selv vurderer om kommunen tilfredsstiller bestemte krav. Hvis ungdommen er fornøyd med kommunens innsats kan de be om å få tilsendt et ”sertifikat”.


Kontaktperson:
Torstein Rudi, Barne- og familiedepartementet, tlf. 22 24 24 09
Asle Farner, Miljøverndepartementet, tlf. 22 24 59 10

Lagt inn 1. september 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen