Historisk arkiv

Barns rettigheter i en mediaverden settes i fokus

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr. 102/1999
Dato: 17. november 1999

Internasjonal 10-årsmarkering av FNs barnekonvensjon i Oslo 20. november:

Barns rettigheter i en mediaverden settes i fokus

Oslo er arena for en ny internasjonal begivenhet når 10-årsjubileet for FNs barnekonvensjon markeres kommende lørdag. Både den norske og den svenske dronningen deltar i markeringen, og to norske statsråder står som vertskap sammen med UNICEFs toppsjef. Utenlandske barneministre og barneombud, UNICEF-ambassadør Harry Belafonte, artister og barn og unge medvirker i en storstilt markering i Oslo Rådhus og Spikersuppa. I Spikersuppa blir det stor fødselsdagsfeiring i regi av barn og unge.

- At UNICEF har valgt Oslo for 10-årsmarkeringen av Barnekonvensjonen betrakter vi som en utfordring. Arrangementet vil bidra til å sette økt fokus på kravet om å sikre barns rettigheter og muligheter til å bli hørt i samfunnet, sier barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland. Under markeringen lørdag vil Svarstad Haugland lansere en ny utfordring til verden i kampen for barns rettigheter – ”The Oslo Challenge”.

Utviklings- og menneskerettighetsminister Hilde Frafjord Johnson understreker at barns sikkerhet, velferd og mulighet for livsutfoldelse ikke er noen selvfølge. – Vi må bruke denne anledningen til å mobilisere mot krefter i verden som truer barns trygghet og rettigheter, og til å skape økt oppmerksomhet om dette i alle land, sier Frafjord Johnson.

UNICEFs direktør Carol Bellamy minner om at Barnekonvensjonen er ratifisert av hele 191 nasjoner i løpet av de første 10 årene. –Ingen annen traktat har oppnådd en slik massiv støtte på så kort tid. Det har gitt store gevinster for verdens barn, samtidig som alvorlige utfordringer og trusler mot barn helse, velferd og sikkerhet står i kø. Vi må doble våre anstrengelser for å gjøre visjonene i barnekonvensjonen til virkelighet for alle barn, understreker Carol Bellamy.

Fokus på barn og media

Oppmerksomheten under markeringen vil bli rettet mot utviklingslinjer som skaper nye utfordringer. Særlig vil barns rettigheter i en mediaverden bli satt i fokus. En internasjonal ekspertgruppe, der representanter for filmbransjen, presseorganisasjoner, radio, TV og reklamebransjen også deltar aktivt, følger opp en prosess som startet i 1996. Ekspertgruppen er samlet på Gardermoen torsdag og fredag, og temaet vil prege deler av markeringen i Oslo Rådhus lørdag 20. november. UNICEF-ambassadør, artist og menneskerettighetsforkjemper Harry Belafonte vil snakke om barns rettigheter og media.

Dronninger og ”89-barn”

Både HM Dronning Sonja og HM Dronning Silvia vil være tilstede ved markeringen. Det samme gjelder også de to ”-89-barna”, som for 10 år siden representerte norske barn da FNs barnekonvensjon ble undertegnet i New York.

I tillegg til de kongelige gjestene, en rekke representanter for UNICEF, FN-systemet for øvrig og internasjonale organisasjoner, har 11 utenlandske barneministre fra Latin-Amerika, Europa, Afrika og Asia meldt sin ankomst, sammen med flere barneombud og andre inviterte.

Barn og unge vil også være godt synlig under programmet i rådhuset, både gjennom taler, kunstneriske innslag og en delegasjon fra fødselsdagsfeiringen i Spikersuppa. Hele programmet i rådhuset og deler av feiringen i Spikersuppa blir TV-produsert. Artistene som medvirker i rådhuset er Morten Harket, Steinar Ofsdal, Maj Britt Andersen, Nordic Black Theatre, Sølvguttene og Steinerskolens pikekor.

Barnas fødselsdag

Det nye initiativet ”Barn i Fokus” avfyrer startskuddet for prosjektet med en storstilt fødselsdagsfeiring i Spikersuppa – blant annet med verdens største dragekake, en rekke aktiviteter for barn og unge, sceneshow og muligheter for egen kunstnerisk utfoldelse. Via storskjerm vil det bli vist glimt fra programmet i Oslo Rådhus, og resultater fra aktiviteter i Spikersuppa vil komme til syne under programmet i rådhuset.

”Barn i Fokus” er et landsomfattende prosjekt som skal styrke barn og unges rettigheter og medvirkning i samfunnet.

Barns øyne

Bilder fra prosjektet ”Barns øyne” – der 1 200 skolebarn over hele landet har bidratt med fotografiske kommentarer i en omfattende dokumentasjon om barns hverdag ved inngangen til et nytt årtusen, vil for første gang være utstilt i rådhuset under markeringen. Utstillingen skal neste år turnere landet rundt i regi av Riksutstillingene.

--------------

Priv. til red:

linkdoc004005-074004#docVedlagt program for markeringen i Oslo Rådhus lørdag 20. november. Mrk. pressekonferanse samme dag og sted kl. 14.30. Pressekontakt: Torstein Rudi (BFD) og Hans Frydenlund (UD).

Fra FN-sambandet i Norge er det sendt ut orientering om praktiske forhold, akkreditering og fyldig presseservice under arrangementet. Kontaktpersoner: Olav Huslid eller Toril Skjetne, tlf. 22 20 91 70. Se også: www.fn-sambandet.no

Vi viser ellers til egne pressemeldinger utsendt fra ”Barn i Fokus” og Barneombudet.

Ytterligere informasjon om ”Barn i Fokus” og opplegget for markeringen i Spikersuppa er å finne på: www.lnu.no/barnifokus Kontaktperson: Mariann Youmans, tlf. 95 94 86 02.


Kontaktperson:
BFD: Torstein Rudi 22 24 24 09 / 91 69 69 25
UD: Hans Frydenlund 22 24 39 11 / 91 69 21 59

Lagt inn 17. november 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen