Historisk arkiv

En enklere lov om åpningstider

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 99046
Dato: 21.05 1999

En enklere lov om åpningstider

Forslagene passerte statsråd i dag:

  • Unntaket for utsalgssteder tilknyttet kommunikasjonsknutepunkt oppheves
  • Et eget unntak for utsalgssteder på flyplasser innføres
  • Unntaket for utsalgssteder på campingplasser begrenses til campingsesongen
  • Fylkesmannen får hjemmel for å kunne avgrense unntaket for typiske turiststeder til bestemte perioder av året

Dette er elementene i Regjeringens forslag til endringer i åpningstidsloven. Forslaget til lovendringer går nå til Stortinget etter at proposisjonen passerte statsråd fredag.

- De foreslåtte endringene bør fjerne grunnlaget for feiltolkninger i strid med lovgivers intensjoner. Håpet er at Stortinget behandler saken før sommerferien, sier barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland.

Forslagene fra Regjeringen er i tråd med høringsforslaget fra 12. februar 1999. Høringsrunden ga bred tilslutning til opphevelse av unntaket for trafikknutepunkt og innføring av et eget unntak for utsalgssteder på flyplasser. Opphevelsen av unntaket for trafikknutepunkt innebærer at de alminnelige åpningstidene vil gjelde også her.

- I høringsrunden kom det vesentlige argumenter mot å oppheve unntaket for utsalgssteder på campingplasser. Vi går derfor inn for å beholde unntaket, men med en presisering som skal motvirke utilsiktet tolkning og konkurransevridning, sier Valgerd Svarstad Haugland.

Presiseringen innebærer at unntaket fra de generelle åpningstidsbestemmelsene for utsalgssteder på campingplasser kun skal gjelde i campingsesongen.

Fylkesmannens hjemmel til å fastsette hva som skal anses som et typisk turiststed blir etter forslaget mer fleksibel. Det nye er at fylkesmannen ved forskrift kan bestemme at steder kan regnes som typisk turiststed kun i bestemte perioder av året.


Kontaktperson:
Informasjonssekretariatet, telefon 22 24 24 07

Lagt inn 21. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen