Historisk arkiv

Forsørgelsesutgifter bestemmer bidraget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 99059
Dato: 28.06.1999

Forsørgelsesutgifter bestemmer bidraget

Høringsnotat om nye regler for barnebidrag.

Det skal tas hensyn til samvær og begge foreldrenes inntekt når barnebidraget fast-settes av det offentlige. Det foreslår regjeringen i et høringsnotat som ble lagt fram i dag. Modellen tar utgangspunkt i standarder for hva det koster å forsørge barn i ulike aldre. Beløpet skal fordeles forholdsmessig mellom foreldrene etter inntekt.

I dag beregnes barnebidraget som en prosentandel av bidragpliktiges personinntekt. Nå ønsker regjeringen at også bidragsmottakers inntekt skal telle med, ut fra tanken om at begge foreldre har et likeverdig ansvar for både omsorg og forsørging av barnet.

Kostnadsmodellen legger til grunn hva det faktisk koster å ha barn. Kostnadene bygger på SIFOs standardbudsjett for et rimelig forbruk, og øker med barnets alder. I tillegg kommer utgifter til barnetilsyn og boutgifter. Til fratrekk i underholdskostnaden kommer barnetrygd og forsørgerfradraget i skatt.

Når den samlede kostnaden til barnets underhold er fastsatt, fordeles utgiftene forholdsmessig etter begge foreldrene inntekter. Regjeringen foreslår videre at samvær skal komme til fradrag i bidraget med 55 til 85 kroner per dag, avhengig av barnets alder.

I de tilfelle der bidragspliktige helt mangler betalingsevne, vil det ikke pålegges løpende bidrag. Bidragspliktige med svært lav inntekt vil få bidragslette i forhold til i dag.

Forslaget innebærer også en ny behovsprøvd forskotteringsordning. Skatteloven foreslås endret, slik at skattefradraget for bidragspliktige og skatteplikten for bidragsmottakere oppheves. Refusjonsregelen for bidragsmottakere med overgangsstønad foreslås også opphevet, slik at disse får beholde hele bidraget uavkortet.

- Det nåværende regelverket sikrer ikke barnets behov for underhold og er dårlig tilpasset dagens familiemønster. Den nye ordningen vil føre til mer likestilling i omsorgen og forsørgelsen av barnet, og vil dessuten gi en bedre fordelingsprofil, sier barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland, som understreker at man åpner for innspill på høringsnotatet.

Priv til red.:
Høringsnotatet, pressemelding og et utvidet faktaark er i dag lagt ut på ODIN. Internettadressen er: http://odin.dep.no/bfd/omraader/bidrag.html


Kontaktperson:
Informasjonssekretariatet, telefon 22 24 24 07

Lagt inn 28. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen