Historisk arkiv

Lovendring og nye forskrifter fra 1. november: Politiattest innført i barnevernet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr. 097/1999
Dato: 1. november 1999

Lovendring og nye forskrifter fra 1. november:

Politiattest innført i barnevernet

Fra og med 1. november er det innført krav om politiattest i barnevernet. Heretter må alle som skal ansettes i barneverninstitusjoner og kommunalt barnevern legge fram politiattest som viser om de er siktet, tiltalt, ilagt forelegg eller dømt for seksuelle overgrep mot barn.

Kravet gjelder dessuten alle som skal godkjennes som fosterforeldre. For andre som har direkte kontakt med barn og unge på institusjon skal barneverntjenesten vurdere om det skal kreves politiattest.

Det samme gjelder støttekontakter, tilsynsførere, avlastningshjem eller andre som deltar i hjelpetiltak, eller andre enn fosterforeldrene som bor i fosterhjemmet.

Hovedregelen er likevel at alle som kommer i direkte kontakt med barn og unge under barneverntiltak skal avkreves tilfredsstillende politiattest, fremgår det av barnevernloven og de nye forskriftene.

En tidligere sak skal ikke fremgå av politiattesten dersom den er overført til konfliktråd, har medført påtaleunnlatelse, eller dersom siktelse eller tiltale er henlagt. Politiattesten skal ikke være eldre enn tre måneder.

Søker til stillinger eller kandidater til andre oppgaver innen barnevernet skal gjøres oppmerksom på at de vil bli avkrevet politiattest ved eventuell ansettelse, godkjenning eller oppnevning. Det er bare den som endelig tilbys stillingen eller oppdraget som skal levere politiattest, ikke alle søkere eller andre kandidater.

En person som blir avkrevd tilfredsstillende politiattest uten å kunne fremlegge dette kan ikke ansettes i eller utføre oppdrag for barnevernet. Forbudet gjelder for livstid.


Kontakt: Informasjonssekretariatet, tlf. 22 24 24 07

Lagt inn 2. november 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen